Software

Unapređenje saradnje Srbije i kompanije Majkrosoft

Ministar za telekomunikacije i informaciono društvo u Vladi Republike Srbije Jasna Matić izjavila je danas na Evropskom forumu lidera u vladinom sektoru da je Srbija učešćem na tom skupu pokazala da prati evropske i svetske trendove.

U saopštenju Ministarstva za telekomunikacije i informaciono društvo navodi se da je Matić razgovarala sa izvršnim direktorom kompanije Majkrosoft Stivenom Balmerom o unapređenju saradnje između te kompanije i naše zemlje.

Balmer je pružio punu podršku projektu Digitalna škola koji realizuje resorno ministarstvo i izrazio spremnost kompanije Majkrosoft da upostavi Centar kompetencije u Srbiji koji bi bio mesto razmene iskustava zemalja u regionu u primeni informaciono-komunikacionih tehnologija (IKT) u obrazovanju.

On se posebno interesovao za povećanje konkurentnosti malih i srednjih preduzeća u Srbiji i njihove mogućnosti da postanu dobavljači na globalnom tržištu.

Tokom sastanka bilo je reči i o održavanju panevropske konferencije u Beogradu na kojoj bi lideri evropskih zemalja razmatrali značaj informaciono-komunikacionih tehnologija u obrazovanju i državnoj upravi.

Matić je prvi predstavnik Srbije koji je imao priliku da se sastane sa izvršnim direktorom kompanije Majkrosoft.

Ona je danas održala prezentaciju u oblasti konkurentnosti i predstavila Digitalnu agendu Srbije i projekat Digitalna škola.

Matić je tokom diskusije govorila o unapređenju konkurentnosti kroz primenu IKT tehnologije, kao i o projektu Digitalna škola, koji se odnosi na učenike osnovnih škola koji će IKT koristiti od samog početka školovanja bez obzira na stepen razvijenosti sredine u kojoj žive.

Ona je izrazila zadovoljstvo učešćem na Evropskom forumu lidera, gde je pored potpredsednika Evropske komisije za Digitalnu agendu Nili Kros i ostalih evropskih zvaničnika, predstavila rezultate i planove na unapređenju IKT-a u Srbiji.

Tema ovogodišnjeg foruma je „Građenje pametne, održive i inkluzivne Evrope – EU 2020 u akciji“, koja će tražiti načine da Evropljani dostignu konkurentnost i izgrade održivu evropsku budućnost.

Evropski forum lidera okuplja predstavnike vlada kako bi razmenili iskustva i diskutovali o zakonima i problemima koji se pojavljuju u njihovoj primeni, u cilju dostizanja održivog ekonomskog razvoja.

Cilj foruma je da se poboljša saradnja između država i podstaknu rešenja koja imaju pozitivan uticaj na vlade članica EU i njihovu međusobnu saradnju i time daju podršku u primeni ovih rešenja koja bi bila od koristi građanima i privredi.

One thought on “Unapređenje saradnje Srbije i kompanije Majkrosoft

  1. Predrag Supurovic

    Otišla ministarka da podnese izveštaj, s obzirom da vladine institucije rade veći posao za Majkrosoft nego njihvo predstavništvo u Srbiji :)

Leave a Reply