Software

Uspon Google Chrome-a među web čitačima

Kompanija Net Appications objavila je podatke o procentualnoj zastupljenosti veb čitača u septembru.

U izveštaju se naglašava ubrzani rast korišćenja veb čitača Chrome (Google) na trećem mestu, budući da je njegov udeo među čitačima veba od avgusta do septembra porastao od 7,5% na 8%. Internet Explorer (Microsoft) je i dalje najpopularniji čitač, ali ipak u neprestanom padu, sa 60,4% u avgustu pao je na 59,7% u septembru. Firefox je i dalje na drugom mestu sa 23%, dok je Safari na četvrtom mestu sa 5,3%, a Opera je peta sa nepromenjenim udelom od 2,4%.

Izveštaj Net Applicationsa u septembru po prvi put obuhvata i nedavno objavljenu beta verziju IE9, koji je za dve nedelje uspeo da osvoji 0,25% tržišta.

U izveštaju se ističe i rast pristupa vebu preko mobilnih uređaja. U junu prošle godine samo 1,1% korisnika mobilnih uređaja je pristupalo vebu preko ovih uređaja, a u septembru ove godine 2,8%. Apple-ov operativni sistem i OS je u oktobru prošle godine imao samo 0,4% korisnika, dok je ove godine u septembru 1,2% korisnika koristilo ovaj operativni sistem. U istom periodu je operativni sistem Android uvećao svoje učešće sa 0,02% na 0,24%. (IKT Servis)

Leave a Reply