Software

Uz dnevni list “Danas” – Microsoft Office SmallBusiness 2007 na srpskom jeziku

Zahvaljujući saradnji dnevnog lista Danas, kompanije Pink Digital Systems i Microsofta u Srbiji, u novogodišnjem izdanju Danasa našao se DVD koji sadrži probnu verziju najnovijeg Microsoftovog paketa za poslovnu produktivnost Office SmallBusiness 2007 – na srpskom jeziku.

Ova probna verzija funkcioniše u režimu pune funkcionalnosti 60 dana od dana instaliranja i pruža mogućnost korisnicima da u praksi isprobaju nove funkcionalnosti verzije 2007 Microsoft Office Systema.

Microsoft Office SmallBusiness 2007 sadrži:

a sve dodatne informacije na srpskom jeziku o programima uključenim u ovaj paket možete pronaći na Web lokaciji http://office.microsoft.com/sr-latn-cs/

Pored navedenih aplikacija ovaj poklon DVD sadrži i nekoliko dodatnih, poput Servisnog Paketa 1 (SP1) za Microsoft Office System 2007 i ćiriličnog interfejsa za srpsko izdanje, kao i probnu verziju aplikacije Microsoft Office OneNote 2007, takođe na srpskom jeziku.

Da bi korisnik započeo korišćenje 60-dnevne probne verzije Microsoft Office Systema potrebno je da prethodno završi jednostavnu proceduru instalacije, a potom i aktivacije ovog paketa. Bez aktivacije, koja se obavlja preko Interneta, instalirane aplikacije će se pokrenuti samo 25 puta, a potom preći u režim redukovane funkcionalnosti (u kojem se dokumenti mogu samo pregledati, ali ne i menjati – ista situacija sledi i posle isteka probnog perioda od 60 dana).

Zato je poželjno da pre početka instalacije dobijete probni registracioni ključ (Trial Product Key), kako biste što pre počeli da koristite pune mogućnosti ovog softvera tokom probnog perioda. Ako ste već instalirali aplikacije dobijene na ovom DVD-u, probni registracioni ključ se može uneti i naknadno.

Procedura za dobijanje probnog registracionog ključa je sledeća:
1) Usmerite Internet Explorer na Web lokaciju https://trial.trymicrosoftoffice.com
2) Iz liste ponuđenih zemalja (Select Country/Region) odaberite Srbiju (Serbia)
3) Na stranici odaberite Office SmallBusiness 2007 pritiskom na dugme „Try Now“ koje se nalazi pored navedenog naziva ovog konkretnog paketa
4) U listi „Product Language“ odaberite „Serbian Latin“, a potom kliknite na dugme „Try Now for FREE!“
(pri dnu stranice se nalaze dodatne informacije na engleskom jeziku, vezane za probnu verziju Microsoft Office SmallBusiness 2007, kao i sistemski zahtevi koje treba ispuniti da bi se ovaj paket softvera koristio, koji su navedeni i na kraju ovog uputstva)
5) Za dalje korake potrebno je ulogovati se sa Windows Live ID-jem (nekadašnji MSN Passport). U slučaju da korisnik ne poseduje Live ID, može ga kreirati preko linka „Sign up for new account“ koji se nalazi na desnoj strani
6) Po završenoj prijavi sa Windows Live ID-jem pojavljuje se registracioni formular, u kojem se od korisnika traže osnovni lični i podaci vezani za posao koji obavlja.
Najljubaznije vas molimo da taj formular popunite, kako biste nam omogućili da lakše sagledamo i razumemo vaše poslovne potrebe i u budućnosti
7) Po završetku popunjavanja registracionog formulara i slanja unetih podataka, pojavljuje se stranica na kojoj je na levoj strani vidno naveden Microsoft Office Product Key (FPP) za probnu verziju na srpskom jeziku. Preporučujemo vam da ovaj registracioni ključ zapišete i sačuvate na sigurnom mestu, pošto će vam biti zatražen odmah po početku procesa instalacije probne verzije Microsoft Office SmallBusiness 2007 na srpskom jeziku (ključ će vam biti poslat i na e-mail adresu koju ste upisali u registracioni formular).

Na desnom delu stranice na kojoj je naveden Trial Product Key nalaze se linkovi za download probne verzije Microsoft Office SmallBusiness 2007 na srpskom jeziku, ali pošto se oni nalaze na DVD-u koji je stigao uz dnevni list Danas nije neophodno da korisnici troše svoje dragoceno vreme na prenos tako velike količine podataka sa Interneta.

U slučaju da želite da aktivirate probnu verziju aplikacije Office OneNote 2007 na srpskom jeziku, procedura dobijanja probnog registracionog ključa je skoro identična, s tim što u koraku 3) u listi „Individual Products“, koja se nalazi pri dnu stranice koja će se otvoriti u tom koraku, birate Office OneNote 2007, i potom sledite dalja uputstva.
Po završetku procesa instalacije neophodna je i aktivacija probne verzije, koja se obavlja preko Interneta i podrazumeva samo par klikova mišem u čarobnjaku koji će se pojaviti po prvom startovanju bilo kog od instaliranih programa.

Ako ste za 60 dana korišćenja probne verzije na srpskom jeziku uspeli da uvidite zašto je Microsoft Office SmallBusiness 2007 paket broj jedan kada je poslovni softver u pitanju, i želite da nastavite da koristite ovaj paket poslovnih aplikacija na jeziku koji najbolje razumete, pozivamo vas da se obratite vašem prodavcu računarske opreme, Microsoft Centru na broj 0700 300 300 (po ceni lokalnog poziva), ili na spisku Microsoftovih partnera u Srbiji, koji se nalazi na Web lokaciji www.microsoft.com/scg/partneri/directory/listapartnera.mspx, potražite prodavca koji vam je najbliži.

Sistemski zahtevi za upotrebu paketa Microsoft Office SmallBusiness 2007:
Procesor:
Radne frekvencije 500 MHz ili više. Za upotrebu Microsoft Office Outlooka sa Menadžerom za poslovne kontakte preporučuje se procesor brzine 1 GHz ili jači.
Memorija:
Kapaciteta 256 MB ili više. Ako nameravate da upotrebljavate Instant Search mehanizam pretrage ili Microsoft Office Outlook sa Menadžerom za poslovne kontakte preporučuje se najmanje 512 MB
Hard disk:
Sa najmanje 2 GB praznog prostora
Optički uređaj:
DVD čitač
Monitor:
Rezolucije najmanje 1024×768 piksela
Operativni sistem:
Microsoft Windows XP sa servisnim paketom 2 (Service Pack 2), Windows Server 2003 sa SP1, ili bilo koje izdanje Windows Viste
Dodatne napomene:
Mehanizam trenutne pretrage (Instant Search) zahteva dodatak pod nazivom Microsoft Windows Desktop Search 3.0, koji u slučaju operativnih sistema starijih od Windows Viste zahteva dodatnu instalaciju. Ovaj paket se po potrebi može skinuti sa Microsoftove Web lokacije, iz sekcije Download Center (www.microsoft.com/downloads, veličina je oko 5 MB).
Najstarija verzija Microsoft Internet Explorera koja može da podrži Microsoft Office SmallBusiness 2007 je verzija 6.0.

Leave a Reply