Software

Video-genetikom protiv piratizovanja filmova

Ilegalna prodaja DVD-ova i ‘skidanje’ filmova sa internet sajtova košta Sjedinjene Države i do 20 milijardi dolara godišnje u neostvarenoj prodaji, radnim mestima, nadnicama i porezima. Ali, snagama zakona sad se nudi jedno novo high-tech pomagalo za pronalaženje potencijalnih video pirata. SF  trejler “Avatar” bio je najveći finansijski uspeh u bioskopima širom sveta 2010. Njegov autor, reditelj James Cameron smatrao je da će 3-D format učiniti taj film nemogućim za piratizovanje video piratima. Ali, prevario se. Sa više od 16 miliona ilegalnih preuzimanja, Avatar je bio najviše piratizovani film prošle godine.

Iako sebi nije postavio cilj borbu protiv video kriminala, naučnik Alex Bronstein, sa univerziteta Tel Aviv, radio je na rešavanju problema. Njegova metoda detektovanja piratizovanih video snimaka oponaša tehnologiju koja se koristi za kartografisanje ljudskog genoma. Ideja je, kaže Bronstein, da se video predstavi kroz nizove slova preko vizuelnog alfabeta, te da se nađu zajednički podnizovi u različitim nizovima, baš kao i kod mapiranja genoma.

A, evo kako to funkcioniše: Završeni film ili video-klip bi se provukao kroz nevidljivu rešetku koja bi video zapise pretvorila u serije brojeva, davši mu tako jedinstveni ‘genetski kod’. Metoda se zove video-sparivanje. Kad je jednom film tako sekvencionisan, producenti i vlasnici autorskog prava mogu skenirati Internet u potrazi za ilegalnim preuzimanjima.

Bronstein kaže da je metoda efikasna čak i kad se promene neke osobine izvornog snimka, poput boje ili rezolucije, ili se dodaju reklame ili se neke scene izrežu iz filma: “Možete snimiti video svojom vlastitom kamerom sa filmskog ekrana u bioskopima, a ipak će rezultirajući genetski kod snimljenog isečka biti vrlo sličan onome što je sadržao originalni video,” kaže Bronstein.

Inspekcija velikih baza video snimaka u potrazi za ilegalnim kopijama, napravljenim u više raznih formata, zahteva mnogo vremena i rada. Bronstein kaže da video-sparivanje automatizuje proces sa mnogo većom tačnošću. To znači da ilegalni web sajtovi mogu biti brzo identifikovani i zatvoreni. Korišćenjem video-sparivanja, reditelj Avatara James Cameron mogao bi osigurati da njegov sledeći hit ne bude na vrhu spiska najviše piratizovanih filmova.

One thought on “Video-genetikom protiv piratizovanja filmova

  1. Aca

    Ma kakvih 20 milijardi dolara! Osim što su preduvali broj, zaboravljaju da im se zarada ne bi povećala kada film ne bi bio piratizovan. Jednostavno, 95% onih koji tako skidaju filmove ne bi išli u bioskop ili kupili DVD. Ko je hteo da gleda film u bioskopu gledao ga je. Ostali to uzimaju radi svoje filmoteke. U najboljem slučaju, jedna osoba bi kupila DVD a njegovih 150 poznanika bi ga kopirala od njega. Nema tu dodatne zarade. U pitanju je samo izgovor da bi se dobile pare za finansiranje Velikog Brata koji sve posmatra. Treba čitati Orvela.

Leave a Reply