Software

Virtuelni svetovi

S&T je realizovao više od 100 projekata virtualizacije, između ostalih za ORF, Vitanu i Leder&Schuh.

Skoro 130 servera koristi se u Austrijskoj medijskoj korporaciji ORF iako ih je samo šest fizički instalirano. S&T je bio zadužen za analizu, osmišljavanje i implementaciju čitavog projekta usklađivanja i ovaj zadatak je sproveo u saradnji sa stručnjacima ORF-a. Pored toga, pet SAP servera i sve SAP aplikacije, kao i skoro sve funkcije Microsoft-ovog servera i Blackberry i Oracle alata bili su virtualizovani. Kao rezultata svega, u ORF-u su hardver i tekući troškovi smanjeni, a značajno je povećana pristupačnost IT sistemima.

Njihov IT sektor sada može brže i fleksibilnije da zadovolji tekuće zahteve, brzo instalira nove servere, izvrši prilagođenja i unapredi stabilnost sistema. Prema rečima vođe projekta u ORF-u, Markus Wirgler-a: „Sa lakoćom smo ostvarili ciljeve veće fleksibilnosti, unapređenja performansi, veće stabilnosti sistema i smanjenje administartivnih i troškova nabavke.“ S&T je glatko izveo ne samo virtualizaciju nego i integrisanje novih servera u postojeći Microsoft Operations Manager sistem za monitoring servera.

Mi ne obezbeđujemo samo znanja i veštine potrebne za infrastrukturu, konsolidovanje i virtualizaciju već i za kombinovanje sistema različitih proizvođača“, objašnjava Georg Komornyik, Regionalni Manadžer u S&T D-A-CH. „Čitava transformacija sprovedena je bez ometanja svakodnevnih opearcija.“ U cilju obezbeđivanja što veće pristupačnosti sistema korišćena je najnovija VMWare-VMotion tehnologija. Stabilnost servera, u smislu nestanka otkazivanja funkcija, postignuta je dakle bez skupog „cluster“ rešenja.

Poput ORF-a i mnogi drugi su vremenom proširili infrastrukturu servera da bi se prilagodili povećanim zahtevima. Ovi često među sobom heterogeni serveri predstavljaju veliki trošak i iziskuju velike napore pri njihovom upravljanju. Imajući ovo u vidu, S&T je obnovio IT infrastrukturu jednom od najvećih austrijskih distributera cipela Leder&Schuh. Kao deo procesa harmonizacije, sistemi za skladištenje su osavremenjeni, 30 servera je virtualizovano i uvedena je nova i moćnija strategija za bekapovanje.

Leder&Schuh sada koriste prednosti IT infrastrukture koja je fleksibilnija i ima bolje performanse. Cena posla ovog obima iznosila je 550.000 evra. Hubert Petz, šef procesnog i informatičkog odeljenja u Leder&Schuh-u, primećuje: „IT možemo uporediti sa nervnim sistemom. Ako je noga loše, celo telo hramlje. Pomislite samo na takmičara u trčanju, kome je svaka sekunda važna. Takvu trku sigurno ne može dobiti, a možda čak više neće moći ni da se takmiči. Na ovako kompetitivnom tržištu na kojem se nalazimo mora se reagovati izuzetno brzo i fleksibilno!“

I na kraju, ali ne manje važnom projektu, S&T je u Energie AG Oberösterreich (u Austriji) potpuno izmestio okruženje servera u virtualnu VMWare infrastrukturu i to tokom tri sukcesivne faze. Pored ogromne uštede, projekat je omogućio i veću fleksibilnost, veću brzinu i pre svega poboljšano korišćenje servera. U prvoj fazi nabavljena su i instalirana dva uređaja za servere i oni su stvorili osnovu za skoro 70 virtualizovanih servera. U drugoj fazi implementacije, 2005. godine još dva sistema su kupljena i virtualizacija je proširena na 100 servera. U trećoj fazi projekta stigla su još dva fizička servera i njima je virtualizacija od približno 140 servera zaključena.

„VMWare instalacija u Energie AG je jedna od najvećih u Austriji. Uključuje 48 procesora i približno 140 virtualizovanih servera. Stvoreno serversko okruženje čini osnovu za sva buduća proširenja“, kaže Georg Komornyik, Regionalni Manadžer u S&T D-A-CH. „Veoma smo zadovoljni ovim projektom koji se postignutim uštedama već isplatio“, dodaje Jürgen Kehl, zadužen za centar podataka u Energie AG. „Samo troškovi prostorija za servere, klimatizovanje, napajanje i povezivanje podataka već su se značajno snizili. A servere svakako koristimo bolje i više nego ikad pre!“

Leave a Reply