Software

Virus “Dekica” za Linux sisteme žilaviji nego ikad

Britanska kompanija za IT sigurnost i kontrolu, Sophos, je upozorila sve Linux korisnike na važnost pravilne zaštite njihovih Linux sistema, s obzirom na dobijene izveštaje od SophosLabs™-a koji ukazuju na povećanu rasprostranjenost stare već poznate pretnje poznate kao Linux/Rst-B.

Analize zlonamernog koda su pokazale da skoro 70% infekcija upućenih na računare i servere pod Linux-om, čini već poznat 6 godina star maliciozni program. SophosLabs je omogućila Linux korisnicima da besplatno dođu do malog alata za detekciju (detection tool) kako bi otkrili da li su zaraženi ovim virusom ili ne. Sophos samo naglašava da ovaj alat možete iskoristiti samo za detekciju Linux/Rst-B virusa.

Linux serveri su veoma dragoceni za hakera, tvrde eksperti iz SophosLabs-a. Serveri se retko isključuju  (po svojoj prirodi) i veoma često rade sa nedovoljnim sistemom zaštite od zlonamernih napada. Upravo ove činjenice čine Linux sisteme idealnim kandidatima za ulogu kontrolora u botnet-u. To jest, hakeri su utvrdili da bi mogli sjajno da ih iskoriste za centralnu kontrolu kada formiraju i upravljaju armijom inficiranih računara, poznatijih kao mreža zombi računara.

Tipičan način na koji hakeri dobijaju kontrolu su slabe SSH lozinke ili neke druge slabosti. Jednom kada se instalira IRC baziran malware, nastavlja se sa upotrebom IRC kanala kako bi se kontrolisali bot-ovi.

“Danas je broj poznatog malware-a negde oko 350,000. Iako je samo mali broj od te količine usmeren na Linux, treba biti svestan da hakeri uvek koriste prednost slabosti i propusta u zaštiti,” izjavila je Carole Theriault, viši konsultant za sigurnost u Sophos-u. “Bilo je prilično iznenađujuće kad smo utvrdili da šestogodišnji virus odgovoran za većinsko učešće u napadima na Linux sisteme. Nadamo se da će Linux korisnici koji nemaju  zaštitu na svojim sistemima, barem aktivirati ponuđeni alat kako bi proverili da li su već zaraženi sa ovim “dekica” virusom.”

Leave a Reply