Ivica Dačić i Steve Ballmer
Software

Vlada Srbije zaključila ugovor o licenciranju sa kompanijom “Majkrosoft”

Predsednik Vlade Republike Srbije Ivica Dačić i direktor kompanije “Majkrosoft” Stiv Balmer potpisali su ugovor o licenciranju i servisiranju računarskog softvera, koji će biti korišćen u svakodnevnom radu državne administracije u Srbiji.

Dačić, koji boravi u višednevnoj poseti Sjedinjenim Američkim Državama, istakao je da je saradnjom sa kompanijom ”Majkrosoft” obezbeđena potpuna i brza implementacija softverske tehnologije poslednje generacije u javnom sektoru.

Prema njegovim rečima, saradnja između državnih institucija i aktivno učešće građana u tom procesu dovešće do potrebne optimizacije servisa Republike Srbije.

Ivica Dačić i Steve Ballmer

Ivica Dačić i Steve Ballmer

Čvrsto verujemo da ovim ugovorom, osim što postižemo višestruke pozitivne efekte, ujedno gradimo i dobar put ka ostvarenju ciljeva definisanih od strane Vlade Srbije i otvaramo zajednički prostor za buduće uspešne projekte, naglasio je Dačić.

On je ukazao na to da su informacione tehnologije jedna od ključnih razvojnih oblasti u Americi i da je i u Srbiji u poslednjem periodu to grana u ekspanziji, pa je u svetlu toga istakao veliki značaj Memoranduma o razumevanju u oblasti informacionih tehnologija, koji je potpisan prošle godine sa SAD, kao i u juče potpisanog ugovora sa “Majkrosoftom”.

Predsednik Vlade je istakao da ugovor sa jednom od najuglednijih kompanija u IT oblasti neće obuhvatiti samo pitanje licenciranja i korišćenja različitih servisa koje “Majkrosoft” ima, a koji najviše mogu da se koriste u oblasti elektronske uprave, već da se otvara mogućnost za stratešku saradnju, s obzirom na postojanje razvojnog centra te kompanije u Srbiji.

Mi smo spremni da u okviru društvenog razvoja i odnosa prema stranim kompanijama razmotrimo mogućnost zajedničkog učešća u formiranju određenih razvojnih centara i posebno nas raduje što je ”Majkrosoft” taj centar već formirao u Srbiji, rekao je Dačić.

On je izrazio nadu da će “Majkrosoftov” razvojni centar u Srbiji, koji sada ima više od sto zaposlenih, u naredne dve godine zapošljavati više od 300 inženjera.

Predsednik Vlade je naglasio da dobar sastanak sa čelnicima “Majkrosofta” i potpisivanje pomenutog ugovora pokazuje promenjenu klimu i sliku koju Srbija stvara u svetu.

Dačić je naveo da u nastavku posete SAD očekuje uspešne sastanke i sa predstavnicima drugih američkih kompanija u San Francisku, uključujući “Intel” i “Epl”, kao sa najvišim zvaničnicima Stejt departmenta.

Leave a Reply