Software

VMware uskoro objavljuje vSphere 5.0 – koje novosti nas čekaju?

VMware će najverovatnije 5. avgusta objaviti novu verziju vSphere-a 5.0. Novosti i poboljšanja ima dosta, kako u pogledu unapređenja i povećanja performansi i kapaciteta, tako i u pogledu promene načina licenciranja.

Prva značajna novina je da više nema ESX hipervizora, već postoji samo ESXi. Ovim je praktično hipervizor spao sa 2GB na 100MB, što znači manje problema sa zaštitom i patch-ovanjem i unificiranje hipervizora. Kada su kapaciteti u pitanju, virtuelna mašina (VM) sada može da iskoristi do 32 virtuelna CPU-a i može da adresira do 1TB virtuelnog RAM-a. ESXi 5.0 podržava diskove veće od 2TB i može da opsluži do 512 virtuelnih mašina na jednom host-u.

Druga novost jeste delimično promenje način licenciranja. U kratkim crtama – ukinuta su ograničenja u broj core-ova (u prethodnim verzijama u zavisnosti od edicije vSphere-a postojala su ograničenja u broju core-ova koje CPU-ovi mogu da imaju/da se koriste), ali je uvedeno ograničenje u ukupnom iskorišćenju vRAM-a. Detaljne informacije o novom načinu licenciranja možete naći u “Licensing, Pricing and Packaging” dokumentu na VMware sajtu.

Korisnici VMware vSphere-a koji imaju tekuće SnS (održavanje) imaju pravo na BESPLATAN upgrade na novu verziju, prema donjoj slici:

Kao što se sa slike može primetiti, nema više Advanced verzije, tako da korisnici ove verzije mogu da pređu na Enterprise verziju.

Za mala i srednja preduzeća, važno je napomenuti da je Essentials Kit i dalje raspoloživ, kao i ranije, za 3 hosta (do 2 CPU-a svaki) sa podrškom za 24Gb x 6 = 144Gb vRAM-a.

Za velika preduzeća, tu su takođe i nekoliko verzija Acceleration Kit paketa koji omogućavaju povoljnu kupovinu vSphere-a za 6 i 8 procesora (sa podrškom za 24Gb, 32Gb i 48Gb vRAM-a po procesoru) kod Standard, Enterprise i Enterprise Plus Acceleration Kit paketa. Zastupnik VMware za naše tržište je Net++ technology.

Leave a Reply