Software

Windows 7 beta: najstabilniji Microsoftov operativni sistem do sada?

ZDNet donosi opširan prikaz beta verzije Windowsa 7 za koju kažu da je već u ovoj fazi najstabilniji Windows operativni sistem do sada

Već na početku povoljan utisak ostavlja to što u nizu test verzija nema mnogo promena u izgledu  ‘sedmice’, što nekako daje na znanje da u Microsoftu ovaj put nisu toliko lutali, nego da možda od samog početka imaju jasnu predstavu o tome što žele.

Već sama instalacija je mnogo jednostavnija i brža u manje koraka – dovoljno je i svega 25 minuta, a na moćnijem sistemu i samo 20 minuta. U prvom susretu sa novim desktopom uočićete sasvim  novi taskbar, ali tu padaju i prve zamerke, jer je teško uočiti razliku između aktivnih i neaktivnih aplikacija.

Tu je i Jump List, koji funkcioniše kao kontekstualno osetljivi meni za aplikacije, ali nije baš lako uloviti logiku onoga što od njega možete očekivati, što ga barem za početak, čini nepraktičnim za upotreb.

Aero Snap je mnogo praktičnija mogućnost jer pomaže u organizaciji višestrukih prozora (aplikacija, web stranica…) na današnjim velikim površinama monitora. Aero Peek omogućava vam da prepolovite sve što ste tog trenutka otvorili na desktopu, a da pri tom ne morate da minimizujete sve te prozore. Dovoljan je mouse-over iznad desne strane taskbara.

Aplikacije poput Windows Maila, Messengera, Movie Makera… više ne dolaze u paketu, već ćete morati da ih preuzimate sa interneta, naravno, ako to želite, odnosno, ako već ne znate neku pametniju third-party aplikacij. Internet Explorer 8 dosta je bolji od svog prethodnika, ali još uvek zaostaje za najnovijim verzijama najvećih konkurenata, a slično vredi i za Windows Media Player.

Sve ovo može se shvatiti i kao kozmetički sektor, ali ako je verovati testerima iz ZDNeta, i ‘pod haubom’ funkcioniše prilično dobro. Koliko su oni uspeli da vide, Microsoft ispunjava obećanje da će ono što je radilo pod Vistom (hardver i aplikacije), raditi i pod ‘sedmicom’, iako ćemo se načekati na drivere koji će i službeno podržavati najnoviji Microsoftov OS.

2 thoughts on “Windows 7 beta: najstabilniji Microsoftov operativni sistem do sada?

 1. Alex

  Na trenutak pomislih da naslov glasi “najslabiju M$ OS do sada” i poradovah se da je napokon stigao neki članak o W koji nije platio M$ da ga se hvali.
  Ali, brzo uvideh da članak ne treba ni čitati.

 2. Marko Stanojković

  Alex bojim se da grešiš…

  Ja upravo pišem sa mog malog MSI wind netbook računara pod WINDOWS 7 operativnim sistemom… mogu da ti kažem da BETA radi bolje i stabilnije nego xp sp2

  Ako ne budem imao primedbi za nedelju dana brišem XP!

Leave a Reply