Software

Windows 7 od danas i u Srbiji

Novi operativni sistem kompanije Microsoft, Windows 7, od danas, 22. oktobra biće dostupan javnosti u Srbiji i u svetu

Prema izjavama predstavnika Microsoft tima, novi operativni sistem je mnogo brži i jednostavniji za rad, prvenstveno zahvaljujući povratnim informacijama korisnika prethodnih verzija operativnog sistema Windows.

Beta verziju operativnog sistema Windows 7 testiralo je preko osam miliona korisnika, od kojih je 91% izjavilo da bi preporučili novi operativni sistem.

Većina proizvoda koji rade sa operativnim sistemom Windows Vista biće kompatibilna i sa Windows-om 7, a u operativnom sistemu Windows 7 Professional ili Ultimate moći će da se pokrenu programi za poboljšanje produktivnosti i poslovanja koji su urađeni za Windows XP (u ovom slučaju dodatni softver koji će vam biti potreban, možete besplatno preuzeti od korporacije Microsoft*). Ako pak kupujete nov uređaj ili aplikaciju, potražite logotip “Kompatibilno sa operativnim sistemom Windows 7”. Ti proizvodi su prošli testove koje je Microsoft dizajnirao za spremnu instalaciju i pouzdano pokretanje u operativnom sistemu Windows 7.

Da bi se poboljšale performanse, Windows 7 je dizajniran tako da ubrza pokretanje i isključivanje računara, nastavak rada nakon režima mirovanja i odazivanje. Da bi se lakše radile svakodnevne obaveze, dodate su nove funkcije koje pojednostavljuju broj koraka koji su potrebni za uobičajene radnje. Neke od funkcija koje će biti od pomoći za uštedu vremena su:

 • Windows traka zadataka – pojednostavljuje rad sa aplikacijama i datotekama
 • Liste za prelazak – postavljaju željene dokumente nadohvat ruke, a oni koje ste nedavno koristili udaljeni su samo nekoliko klikova
 • Poboljšane radne površine – intuitivniji načini za otvaranje, zatvaranje, promenu veličine i preraspoređivanje.
 • Windows pretraga – Windows 7 koristi biblioteke da bi prikazao sav sadržaj određenog tipa na jednom mestu što uveliko ubrzava i pojednostavljuje pretragu.
 • Internet Explorer 8 – uz inovacije trake adresa, pretrage, kartica i trake “Omiljene lokacije”, dobijate više informacija sa manje truda.
 • Bolje upravljanje uređajima – nova tehnologija u operativnom sistemu Windows 7 koja se naziva faza uređaja vodi upravljanje uređajima jedan korak unapred. Faza uređaja omogućava da uspostavite interakciju sa bilo kojim kompatibilnim uređajem koji je povezan sa računarom.
 • HomeGroup – nova funkcija u operativnom sistemu Windows 7, olakšava proces povezivanja računara u kući. Automatski podešava kada dodate prvi računar na kojem je pokrenut Windows 7 svojoj kućnoj mreži.
 • Prikaz dostupne mreže (VAN) – prikaz svih mreža i povezivanje sa njima je jednostavno i usaglašeno.

Windows 7 da poboljšava i trajanje baterija tako što ugrađena poboljšanja za uštedu energije kao što je na pr. prilagodljiva svetlina ekrana koja automatski zatamnjuje ekran ako se neko vreme nije koristio računar. Druga poboljšanja obuhvataju upotrebu manje napajanja za reprodukciju DVD-ova (korisno na putovanjima) i efikasniju upotrebu napajanja procesora.

Nove mogućnosti operativnog sistema Windows 7:

 • Windows Media Center – Zahvaljujući unapređenom korisničkom interfejsu i podršci za nove tipove sadržaja i digitalni TV program, Media Center u određenim izdanjima operativnog sistema Windows 7 čini gledanje TV programa, filmova i drugog video sadržaja na računaru lakšim nego ikada ranije. Pomoću kablovske veze i jednostavnog USB TV tjunera možete da snimate i gledate programe po svom planu. Windows Media Center je ažuriran da upravlja jednim TV vodičem koji sadrži TV programe standardne i digitalne visoke definicije.
 • Muzika za sve ukućane – Windows 7 olakšava korišćenje računara za protok muzike, video zapisa ili fotografija na kućni sistem za audio i video i druge umrežene medijske uređaje – kao što je Xbox 360 koji možete da koristite kao Media Extender.
 • Windows Live Essentials – jednostavno povezuje ono što radite na računaru sa uslugama na mreži koje svakodnevno koristite kao što su Windows Live Hotmail, Facebook, Flickr, Twitter i druge. Preuzimanje ove opcije potpuno besplatno, vam donosi Windows Live foto-galeriju, poštu, Messenger, Movie Maker i drugo.
 • Windows tehnologije kontrole dodirom – U operativnom sistemu Windows 7, ako imate monitor sa ekranom osetljivim na dodir, možete jednostavno da dodirnete ekran računara kako biste radili direktnije i prirodnije. Koristite prste da biste se pomerali, menjali veličinu prozora, reprodukovali medije i koristili pan prikaz i zum. Windows 7 uvodi i podršku za novu tehnologiju višestrukog dodira, tako da možete da kontrolišete šta se dešava na ekranu koristeći više prstiju.

Microsoft je kreirao i verziju Windows-a 7 na srpskom jeziku, a tokom avgusta je organizovao i foto konkurs na temu “Srbija na Windowsu 7”. Konkurs je privukao pažnju fotografa, entuzijasta i profesionalaca. Početkom nedelje su predstavljene najlepše fotografije iz Srbije koje će biti dostupne svim korisnicima Windowsa 7. Uz koordinaciju sa Microsoft-ovom centralom za Centralnu i Istočnu Evropu, žiri iz Microsoft-a Srbija odabrao je fotografije jedanaest učesnika konkursa. Nagrađeni su: Aleksandar Anđelković, Boris Bajčetić, Branislav Brkić, Vlada Marinković, Karlo Hemeder, Marko Stamatović, Milan Rapaić, Milomir Ognjanović, Mirko Nićiforović, Miroslav Jeremić i Uroš Petrović.

Leave a Reply