Software

Windows 8 šalje Microsoftu podatke o svim instaliranim programima

Skrivena funkcija Windows 8 pod nazivom windows SmartScreen šalje Majkrosoftu informaciju o svakoj aplikaciji, koju je korisnik preuzeo sa interneta, probao da instalira ili instalirao u operativni sistem, izjavio je programer Nadim Kobejsi, koji je i otkrio ovu funkciju.

Svrha SmartScreen-a je da zaštiti korisnika od zlonamernog softvera. Podaci se šalju, kada korisnik pokreće program za instalaciju.

„Inforamcija se šalje momentalno. O svakoj apliklaciji, koju preuzimate i instalirate. Ovo je vrlo ozbiljno pitanje poverenja za korisnike, u pogledu saradnje Majkrosofta sa organima vlasti i spremnosti da se podaci daju državnim strukturama – primećuje Kobejsi.

Funkcija SmartScreen je po difoltu uključena. Ako se isključi (a to nije jednostavno), onda će Vindous uporno podsećati korisnika na to, da je ponovo aktivira.

One thought on “Windows 8 šalje Microsoftu podatke o svim instaliranim programima

  1. Aca

    Ма да. То је све за наше добро, добро наше деце и ради развоја демократије и толеранције у друштву. Мало морген.

    Да ли ће проблем решити привремено искључивање интернета – за време инсталације софтвера? А опет, шта спречава шпијунски софтвер да и касније у току рада повремено шаље којекакве информације којекоме?!

Leave a Reply