Software

Windows XP više nema podršku – Kako se korisnici mogu pripremiti za odbranu od pretnji?

Od 8. aprila Microsoft više ne pruža nove zakrpe i ažuriranja za Windows XP što može predstavljati sigurnosni izazov za pojedince i kompanije koje koriste ovaj popularni sistem. Procenjuje se da je oko 30 odsto svih računara postalo moguća meta napada.

Od 8. aprila 2014. Microsoft više ne pruža sigurnosna ažuriranja za Windows XP operativni sistem iz 2001. godine, zbog čega je on postao veoma privlačna meta za napade malverom. Sajber-kriminalci mogu iskoristiti ovu jedinstvenu priliku da zaobiđu bezbednosne sisteme u korporacijama i kod pojedinaca koji koriste Windows XP i koji ne uspeju da se zaštite na vreme.

 

Prema izveštaju Smart Protection Network, Windows XP je još uvek instaliran na skoro 32 odsto računara. To znači da je svaki treći računar postao potencijalna meta. S obzirom da obično više osoba koristi jedan računar, razmere koje dostižuove pretnje postaju značajne.  Zbog toga korisnici Windows XP sistema koji ne zaštite svoje računare postaju ne samo ranjivi na napade, već predstavljaju i pretnju za druge korisnike.

microsoft-xp2

„Svaki nedovoljno zaštićen sistem predstavlja pretnju ne samo za direktne korisnike, već i za druge korisnike interneta. Windows XP je drugi najpopularniji operativni sistem na svetu. Zbog toga je veoma bitno objasniti korisnicima šta značiprestanak pružanja podrške, jer je u pitanju sigurnost svih nas koji koristimo internet”, rekao je Rik Ferguson, Global VP Security Research, Trend Micro.

 

Izbor operativnog sistema se obično smatra ličnom (ili poslovnom) odlukom. Međutim, stručnjaci nagašavaju da je ovog puta situacija drugačija, jer Windows XP korisnici ne ugrožavaju samo sebe, već i druge korisnike. Neki od njih misle da bi trebalo uvesti posebna pravila koja bi naterala osobe koje koriste ovaj operativni sistem da primene efikasniju zaštitu.

 

Kristofer Bad, Global Threat Communication Manager, Trend Micro, predlaže da svi mi koji poznajemo osobe koje još koriste Windows XP, objasnimo njima samima u čemu je problem. „Na primer, ako vidite da se u ordinaciji vašeg lekara koristi Windows XP, možete pretpostaviti da su vaši lični i medicinski podaci direktno ugroženi. Ako ih odmah upozorite na ovaj problem, moguće je da ćete sprečiti neke buduće probleme”, objasnio je Bad.

 

Kako možemo zaštititi sebe i druge korisnike?

 

  • Prebacite se na Windows 8.1. Ako iskoristite zamenu za „Start” meni u opciji „pokretanje radne površine” možeteprilagoditi Windows da izgleda onako kako ste navikli.
  • Prebacite se na Windows 7, ali proverite da je instaliran najnoviji servisni paket (trenutno SP1).
  • Prebacite se na Mac OS ili Chromebook, samo budite sigurni da koristite najnoviju verziju.

One thought on “Windows XP više nema podršku – Kako se korisnici mogu pripremiti za odbranu od pretnji?

Leave a Reply