Software

Zaštita intelektualne svojine značajna za Srbiju

Predsednik Vlade Republike Srbije Mirko Cvetković i generalni direktor Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO) Fransis Gari potpisali su danas Memorandum o razumevanju između Vlade Srbije i ove organizacije.

Cvetković je nakon potpisivanja memoranduma na konferenciji za novinare istakao da je zaštita intelektualne svojine veoma važna za Srbiju koja je na putu učlanjenja u Evropsku uniju i Svetsku trgovinsku organizaciju.

Fransis Gari i Mirko Cvetković potpisuju Memorandum o razumevanju

Ovaj dokument ima za cilj da pojača kapacitete privrede, posebno malih i srednjih preduzeća, da iskoriste sva prava iz oblasti zaštite intelektualne svojine, kao i da ojača kapacitete naučno-istraživačkih institucija u Srbiji, naglasio je on.

Prema njegovim rečima, memorandum će doprineti jačanju administrativnih kapaciteta u Srbiji, odnosno unapređenju zakonskog okvira u toj oblasti, kao i podizanju svesti građana o značaju prava intelektualne svojine.

Predsednik Vlade je ukazao na to da pomenuti dokument predstavlja osnovu za izradu nekoliko zajedničkih projekata sa Svetskom organizacijom za intelektualnu svojinu, uz ocenu da će to biti podstrek daljem radu Vlade Srbije na zaštiti intelektualne svojine.

Gari je istakao važnost potpisivanja navedenog memoranduma jer to, kako je ocenio, predstavlja znak da se pitanje intelektualne svojine u Srbiji tretira na najvišem nivou.

Prema njegovim rečima, ovaj memorandum će pomoći razvoju srpske privrede.

Saradnja Srbije i WIPO stara je gotovo 100 godina, rekao je Gari i naglasio da će potpisani sporazum partnerima iz inostranstva pokazati koliko Srbija poklanja pažnje intelektualnoj svojini.

Svetska organizacija za intelektualnu svojinu je specijalizovana agencija UN, osnovana 1967. godine sa ciljem unapređenja zaštite intelektualne svojine u svetu i usklađivanja nacionalnih zakonodavstava iz te oblasti.

AUDIO: Zajednička konferencija za novinare predsednika Vlade Srbije Mirka Cvetkovića i generalnog direktora Svetske organizacije za intelektualnu svojinu Fransisa Garija

Leave a Reply