Software

Život posle Windows XP-a: vodič za preživljavanje

Osmi april 2014. označio je kraj jedne ere jer je tog dana Microsoft prestao da pruža podršku za veoma popularan operativni sistem Windows XP. Prema statističkim podacima, uprkos tome što ima sve manje korisnika, XP je i dalje instaliran na velikom broju računara.

 Udeo Windows XP operativnog sistema na svetskom tržištu je još uvek oko 25% i neznatno se smanjio nakon 8. aprila. Doduše, neke organizacije moraju da zadrže XP zbog nezavisnih aplikacija koje koriste.

windows-xp

Ostatak prošlog doba

 

Windows XP nije napravljen tako da može izaći na kraj sa savremenim pretnjama. Ovaj operativni sistem prvi put je predstavljen 2001. godine, daleko pre ere mobilnih tehnologija i obrade podataka u „oblak” okruženju. U to vreme daljinski pristup obavljao se preko telefonskih linija, a umrežavanje je bilo zasnovano na ožičenim infrastrukturama. Hakeri su bili šaljivdžije koje izvršavaju napade iz svojih soba, nisu bili članovi organizovanih kriminalnih grupa ili profesionalni agenti koji rade za vladu. U to vreme niko nije ni čuo za trojance, ransomware (vrstu zlonamernog programa koji zaključava sistem) i napredne ciljane napade.

 

Još u oktobru 2013. Kompanija Microsoft je upozorila korisnike da će posle 8. aprila broj zaraza koje napadaju XP porasti i za 66% zbog napada zasnovanih na prilagođenim sigurnosnim ažuriranjima za novije verzije operativnog sistema. Izgledalo je kao dapojedini sajber-kriminalci odlažu napade koji ciljaju ranjivosti čekajući da prođe krajnji rok za pružanje podrške. Na primer, u maju, Microsoft je bio prinuđen da iznenada objavi zakrpu – i ponudi je i Windows XP korisnicima – nakon što su otkrivene pripreme za napade nultog dana usmerene na sve verzije Internet Explorer pregledača. Nažalost, korisnici koji su prinuđeni da koriste Windows XP ne mogu da koriste novije verzije pregledača od Internet Explorer 8, pa su podložni dodatnim rizicima.

 

Čuvajte se skrivenih troškova

 

Prvo o čemu brinemo su šteta – i troškovi – koji nastaju kao posledica upada sajber-kriminalaca u sigurnosne sisteme koristeći, pri tome, ranjivosti u Windows XP operativnom sistemu. Osim toga, neprestano održavanje sistema izaziva dodatne troškove. Organizacije koje još uvek koriste Windows XP bi trebalo da plate usluge Microsoft Premier Online tehničke podrške.

 

Istraživanje koje je za kompaniju Microsoft sproveo IDC, pokazuje da IT timovi gube više vremena rešavajući probleme na Win XP sistemu, nego na Windows 7. Vreme koje se godišnje potroši na svakog Win XP korisnika je neverovatnih 9 sati – to je mnogo više od 1,2 sata koliko je potrebno za Win 7.

 

Pomoć je pri ruci

 

Trend Micro je napravio vodič pod nazivom „Kako će izgledati život posle Windows XP sistema” kako bi pomogao kompanijama da se izbore sa problemima u vezi sa prelaskom na druge sisteme. On sadrži korisne informacije o problemima zaštite i upravljanja sa kojima će se suočiti kompanije koje ne nadograde svoje sisteme.

 

Neke organizacije će morati da zadrže Win XP zbog problema sa kompatibilnošću nezavisnih aplikacija, ali kompanija Trend Micro i njima nudi pomoć. Vulnerability Protection rešenje pomaže u zaštiti mašina od ranjivosti koje nisu zakrpljene. Trend Micro Endpoint Application Control će sprečiti sve neželjene, sumnjive ili zlonamerne aplikacije da se instaliraju ili izvrše na računarima koji imaju XP pružajući dodatni nivo zaštite.

 

Evo još par saveta koji vam mogu pomoći da umanjite rizik dok koristite Windows XP:

 • Virtuelizujte svoje Win XP okruženje.
 • Koristite RODC (kontroler domena sa pravima čitanja) kao što su Windows 2008, 2008 R2, 2012 ili 2012 R2 ili Windows XP LAN.
 • Podesite najstrožija sigurnosna pravila na računaru na kojem je instaliran XP.
 • Ukoliko je moguće, ograničite pristup računaru sa XP sistemom na unutrašnju mrežu.
 • Umesto da koristite Internet Explorer, probajte druge internet pregledače.
 • Koristite IPS uređaj (sa sistemom za prevenciju upada) za lokalnu računarsku mrežu (LAN).

One thought on “Život posle Windows XP-a: vodič za preživljavanje

 1. Аца

  Зашто би хакери повећавали број напада на Windows XP системе ако је све мањи број корисника истог? Уместо да нападају “све заступљенији” Windows 7 и 8 они се занимају нечим малим. Ту нешто не штима. Делује ми као да Мајкрософту продаја нових Windows-a баш не цвета па праве антирекламу за стари XP.

  Осим тога, поставља се питање зашто би ико иоле информисан користио прастари Интернет Експлорер 8 поред нових и савремених претраживача као што су Firefox и Chrome?!

  Да ли због лоших гума треба купити нови ауто или само заменити гуме?

Leave a Reply