Relax · Tehno - Nauka

152 godine od rođenja Nikole Tesle

Čist naučni genije-pesnik u nauci, jedan od retkih kome je genijalnost priznata još za života, Nikola Tesla rođen je na današnji dan 1856. godine i još kao dete spoznao da ga interesuje samo tehnika.

Rođen 10. jula 1856. godine u selu Smiljanu kod Gospića, u tadašnjem Austrougrarskom carstvu, a današnjoj Hrvatskoj, u srpskoj porodici, bio je jedan od najpoznatijih svetskih pronalazača i naučnika u oblasti fizike, elektrotehnike i radiotehnike.

Uprkos svetskoj naučničkoj slavi i činjenici da je zahvaljujući sistemu naizmeničnih struja čovečanstvu podaraio mnogo udobniji život, umro je zaboravljen i siromašan. U 87. godini, od srčanog udara, umro je 7. januara 1943. godine u skromnom apartmanu njujorškog hotela “Njujorker” koji mu je bio dom.

Urna sa pepelom jednog od velikana koji su obeležili prošli vek nalazi se u Muzeju “Nikola Tesla” u Beogradu.

Nazvavši ga Prometejem 20. veka, mnogi su ga smatrali “čovekom koji je izumeo 20. vek”. Iza sebe je ostavio više od 700 zaštićenih patenata i inovacija, pre svih polifazni sistem (trofazni sistem), obrtno magnetno polje, asinhroni motor, sinhroni motor i Teslin transformator. Otkrio je i jedan od načina za generisanje visokofrekventne struje, dao je značajan doprinos u prenosu i modulaciji radio-signala, a ostali su zapaženi i njegovi radovi u oblasti rendgenskih zraka .

Njegov sistem naizmeničnih struja omogućio je znatno lakši i efikasniji prenos električne energije na daljinu. Bio je ključni čovek na izgradnji prve hidrocentrale na Nijagarinim vodopadima.

Jedini je Srbin po kome je nazvana jedna međunarodna jedinica mere, za merenje gustine magnetnog fluksa.

Njegovo ime uvedeno je u Dom slavnih pronalazača Amerike, čiji je državljanin bio. Najznačajnija nagrada u domenu električne energije zove se po njegovom imenu, a dodeljuje je Američki institut elektroinženjera (AIEE). Osam američkih država proglasile su Teslin dan rođenja za državni praznik.

Rođen u porodici pravoslavnog sveštenika, čiji je otac Milutin mislio da će sin nastaviti porodičnu tradiciju, sticajem okolnosti je ipak ostvario svoje snove o studijama tehnike. Po završetku karlovačke gimnazije, na raspustu, vrativši se kući u Gospić, oboleo je od smrtonosne kolere. U trenucima borbe za život, od oca je dobio obećanje da će ga, ako se oporavi, poslati “u najbolju tehničku školu na svetu”, pričao je kasnije Tesla. Ostalo je, kako se to već kaže, istorija.

Tesla je 1875. godine upisao Višu tehničku školu u Gracu i već tada se kod njega rodila ideja o stvaranju obrtnog polja. Godine 1879. dobio je svoje prvo nameštenje u Mariboru gde je radio kao pomoćni inženjer. Iste godine umro mu je otac i da bi ispunio očevu zelju 1880. godine je upisao fakultet u Pragu i završio.

Naredne godine predstavljale su značajan period u karijeri Nikole Tesle. Nakon rada u Budimpešti u Centralnom telefonskom uredu, usledio je izum obrtnog magnetnog polja, februara 1882.

Iste godine na preporuku svojih predpostavljenih dobio je zaposlenje u Parizu u Edisonovom kontinentalnom društvu. Tu je proveo dve godine na raznim i vrlo odgovornim poslovima a kako njegovo umeće nije prošlo nezapaženo preporučen je i samom Edisonu. Edison je u to vreme bio najznačajnija ličnost tehnike u Americi, heroj elektrike koga je slavila cela nacija. On je Tesli 1884. godine dao posao u svojoj laboratoriji u Njujorku, ali njihova saradnja nije dugo trajala.

Nezadovoljan odnosom prema svom radu, Tesla je već naredne 1885. napustio Edisona i uz pomoć nekih investitora osnovao “Tesla Arc Light Co”.

Nakon predavanja “Novi sistem motora i transformatora naizmenične struje” 16. maja 1888. koje je odrzao pred Američkim institutom elektroinženjera (AIEE), Tesla je dobio ponudu od firme Vestinghaus (Westinghouse) za otkup patenata iz oblasti polifaznih struja. Usledile su godine u kojima je Tesla sa Vestinghausovim inženjerima radio na praktičnoj primeni svojih izuma. Dobio je i američko državljanstvo, 30. jula 1891.

Leave a Reply