Tehno - Nauka · Zanimljivosti

3D biometrija

Trodimenzionalno (3D) prepoznavanje lica je tehnologija koja jednoznačno identifikuje osobu na osnovu oblika lobanje, očnog dela, vilice i drugih nepromenjivih karakteristika lica

Američka kompanija „Bioscrypt“ je nedavno predstavila nove biometrijske metode trodimenzionalnog prepoznavanja i prva na tržište lansirala biometrijske čitače zasnovane na toj tehnologiji. Trodimenzionalno (3D) prepoznavanje lica je tehnologija koja jednoznačno identifikuje osobu na osnovu oblika lobanje, očnog dela, vilice  i drugih nepromenjivih  karakteristika lica.

Glavne prednosti ove tehnologije su veoma visok stepen preciznosti pri identifikaciji, kratak period identifikacije u trajanju manjem od sekunde, fleksibilnost u pogledu osvetljenosti i funkcionalnost i u slučaju kada je subjekt pod kapom, sa naočarima, našminkan i sl. Maksimalnu preciznost potvrđuje mogućnost da se može uočiti razlika između identičnih blizanaca. Čitači mogu da rade i u potpunom mraku.

Kompanija Špica ima višegodišnju saradnju sa kompanijom „Bioscrypt“  i  upravo je završila integraciju „Bioscrypt“  tehnologije trodimenzionalnog prepoznavanja lica u svoja rešenja za kontrolu pristupa i evidenciju radnog vremena. Očekuje se da će za ova rešenja biti pre svega zainteresivane banke, aerodromi, državni organi i druge institucije koje zahtevaju maksimalni  stepen zaštite.

Darko Korać, direktor Špica Centra u Beogradu, najavljuje da će njegova kompanije 29. novembra u Beogradu organizovati seminar „Napredne tehnologije u kontroli pristupa“. Na seminaru će biti predstavljene upravo pomenute najnovije biometrijske tehnologije trodimenzionalnog prepoznavanja lica i skeniranja zenica, kao i napredne tehnologije logičke i fizičke kontrole pristupa. Na seminaru će pored eksperata iz „Špice“ učestvovati  i stručnjaci iz „Bioscrypt“-a i „Legic“-a.

Bliže informacije o seminaru se mogu videti a zainteresovani se mogu i prijaviti na sajtu www.spicacentar.co.yu.

Leave a Reply