Tehno - Nauka

520 dana u kosmičkom brodu simulatoru puta na Mars

Nakon što je proveo 520 dana u kosmičkom brodu simulatoru I mesec dana na dodatnim eksperimentima, jedini kineski volonter na programu Mars-500 vratio se u utorak u Peking. .

Izmedju 3. juna 2010. I 4. novembra 2011. godine, Vang Jue, tri Rusa I jedan Fracuz I Italian proveli su u izolovanom eksperimentalnom centru u Moskvi radi u kojem su izvršena testiranja kako ljudska bića reaguju na pritiske puta do Marsa I povratka na Zemlju.

Kada se Vang pojavio na pekinškom internacionalnom aerodromu u crnoj kožnoj jakni I farmerkama sa vunenim šalom oko vrata doživeo je ovacije od ljudi koji su ga čekali.

Stotine snimljenih časova u eksperimentalnom centru I ogroman broj uzoraka uzetih od njega pomoći će naučnicima koji su uključeni u kineski kosmički program sa ljudskom posadom da razumeju fizičke I psihofizičke napore tokom produženog putovanja u svemir.

Kako je saopšteno, Vang će ostatak meseca provesti obavljajući lekarske preglede uz treninge oporavka. Izmedju svega što mu predstoji tu je I kineska hrana koja mu je, kako je izjavio, veoma nedostajala tokom eksperimenata.

Leave a Reply