Tehno - Nauka

6. avgust – Dan NIKOLE TESLE u Čikagu

Gradonačelnik Čikaga proklamovao 6. avgust 2011. za Dan Nikole Tesle. Otvorena izložba “Iskra genija Nikole Tesle” (6-28. avgust u Navy Pieru, Čikago).

Iskra Genija Nikole Tesle” izložba o životu i delu jednog od najbrilijatnijih naučnika, fizičara, inžinjera i izumitelja, Srbina i Amerikanca, je otvorena 6. avgusta u čikaškom Navy Pieru. Gradonačelnik Čikaga Rahm Emanuela je u čast ovog velikog naučnika proklamovao 6. avgust 2011. godine za Dan Nikole Tesle. Grad Čikago ima posebnu važnost u životu našeg velikog naučnika. Čikaški Expo 1893., koji je zbog obeležavanja 400 godina od dolaska moreplovca Kristofera Kolumba u Ameriku, nazvan Kolumbov Expo (World Colubian Exposition) je bio prekretnica u istoriji električne energije i predstavalja Teslinu pobedu nad Edisonom. Primenjujući naizmeničnu struju Nikola Tesla, u saradnji sa kompanijom Westinghouse, je osvetlio celokupan Čikaški Expo 1893., koji je ostao upamćen kao „Grad Svetla“ („City of Lights“).

U čast velikog naučnika prošle noći (5. Avgusta) u svečanom auditorijumu Northwestern Univerziteta, sponzori izložbe, fondacija C²ST i Komitet Chicago Sister Cities International, su ugostili više od 400 naučnika, državnika i diplomata, predstavnika grada Čikaga, kao i lidera srpske dijaspore u Americi. Na skupu je bilo predstavljeno delo i rad velikog naučnika, i sve ono što i posle mnogo godina inspiriše naučnike i progres današnjice.

Svečana Ceremonija

Ceremonija je započela muzikom orkestra mladih muzičara, Veselo Selo Tambura Orchestra, i sa tradicijonalnom srpskom zakuskom. Milan Mrksich, predstavnik Beogradskog Komiteta „Chicago Sister Cities International“ i profesor Univeryiteta Čikago, otvorio je program. Vladika Srpske pravoslavne crkve u Americi, Vladika Longin, otvorio je skup molitvom. Doktor Alan Schriesheim, osnivač naučne fondacije C²ST se zahvalio svim sponzorima i organizatorima događajima i rekao da iako je Tesla živeo pre stotinu godina, on je „osoba čiji izumi i danas utiču na moderni svet.“

Gospodin Mrksich je zatim predstavio glavne predstavnike organizacionog komiteta, Milomira Ognjanovića, Ekonomskog savetnika Srbije u Čikagu, Danju Chazan, Senior menadžera internacionalnih programa grada Čikaga, lidere volontera Komiteta „Chicago Sister Cities International“, i predstavnike naučne fondacije Nauke i Tehnologije grada Čikaga.
Generalni Konzul Republike Srbije u Čikagu, Desko Nikitović, je predstavio istoriju koja povezuje Srbiju i SAD, kao i srpsku prestonicu Beograd i grad Čikago. On je naglasio da povezanost gradova u samoj osnovi ima kulturnu i naučnu saradnju koja se razvijala tokom velikog niza godina.

Jenny Cizer, Direktor protokola za internacionalne odnose gradske administracije, predstavljajući Gradonačelnika Čikaga Emanuela na skupu, je pročitala dokument koji je potpisao Gradonačelnik Emanuel. Ovim dokumentom Gradonačelnik Čikaga je proklamovao subotu, 6. avgust za Dan Nikole Tesle u Čikagu. Između ostalog, gradonačelnik u proklamaciji poručuje da “svi građani Čikaga učestvuju u obeležavanju i slavlju i da prepoznaju istoriju prijateljstva i kulturne i naučne razmene koja ujedninjuje Čikago i Beograd kroz naučna dostignuća.“

Tatjana Pašić, asistent gradonačelnika Beograda Dragana Đilasa, i Predsedavajuća Izvršnog Odbora „Sister City Program“, uputila je veliku zahvalnost gradonačelniku Čikaga za proklamaciju u čast Nikole Tesle, i zahvalila svim ljudima koji su ukazali veliku čast „našem dragom Tesli“, jednom od najvažnijih figura srpske istorije.

Tesla: Nekad i Sad

Čikago je prvi grad u SAD koji je postao domaćin Teslinim eksponatima iz Beograda. Direktor Muzeja Nikola Tesla u Beogradu, ujedno i počasni govornik na skupu, gospodin Vladimir Jelenković je predstavio Teslin život i rad, i značaj njegove genijalnosti i relevatnosti danas. On je podsetio da najznačajniji deo profesionalne karijere Tesla upravo ostvario u SAD gde je proveo preko 60 godina svoga života. G. Jelenković je takođe podsetio na Teslinu privrženost nauci i na njegova fantastična dostignuća na raznim poljima čime je Tesla otvarao nove pravce i vodio čovečanstvo u „Drugu industrijsku revoluciju.“ „Teslina genijalna rešenja su promenila svet u kojem živimo, dok njegova hrabrost, brilijantnost na mnogim poljima, upornost, i njegove vizije postale inspiracija i vodilja našoj današnjici“, rekao je Jelenković.

Dva eminentna naučnika sadašnjice su učestvovala u programu u čast Nikole Tesle. Mark Ratner, Professor hemije na Northwestern univerzitetu, je jedan od pionira nano-tehnologije, član Nacionalne Akademije Nauke u SAD, kao i dobitnik prestižne Feynman nagrade. Doktor Ratner smatra da nano-tehnolgija će predstavljati ključnu komponentu u medicini i efikansoj prenosivosti solarne energije u bliskoj budućnosti.

“Mi smo oduvek bili povezani tehnologijom,” rekao je drugi naučnik Howard Tullman, ujedno i osnivač Flashpoint Akademije. Tullman prepoznaje Teslin uticaj na današnje komunikacije, i blisku povezanost tehnologije i komunikacije. Tullman veruje da moderna tehnologija daje mogućnost da se komunikacija individualizuje, i smatra da će razmena informacija u bliskoj budućnosti znatno da se poveća. On tvrdi da je dostupnost informacija osnov za donošenje inteligentnih odluka u svakom aspektu života otuda i ogroman značaj socijalnih netvorka kao što su Skype i Facebook.
Posle prezentacije, turističke trole su prevezle goste do Navy Piera gde su predstavljeni eksponati Nikole Tesle iz Muzeja u Beogradu.

Izložba “Iskra genija Nikole Tesle” će biti predstavljena u Čikagu u periodu 6-28. avgust na Navy Pieru (600 E. Grand Avenue), koji tokom meseca avgusta poseti i do milion ljudi. Izložba je besplatna, i otvorena je u periodu od 10 do 22 časova. Na njoj su predstavljeni originalni eksponati velikog naučnika. Ispred samog ulaza, na jugostočnom delu Dock ulice, Tesla Motors Chicago će prikazivati najnoviji eletrični automobil Tesla. Više informacija o događaju možete pronaći na sledećoj veb stranici: www.teslaexhibitchicago.com

Leave a Reply