Relax · Tehno - Nauka

80 godina od prvog civilnog leta u Srbiji

Prvi civilni let “Aeroputa”, preteče današnjeg Jat Airwaysa, obavljen je 15. februara 1928. godine na liniji Beograd-Zagreb. Avion tipa “potez 29” pod nazivom “Beograd” poleteo je sa zemunskog aerodroma u 9 sati, a njegove putnike su, kako je to uobičajeno, činili novinari i fotoreporteri beogradskih redakcija.

Posle dva sata leta iznad reke Save koja je pilotima bila najbolji putokaz, avion su u Zagrebu dočekali zvaničnici i mnogi građani koji su došli da prisustvuju ovom značajnom događaju u istoriji vazduhoplovstva. Istog dana u popodnevnim časovima grupa zagrebačkih novinara deletela je u Beograd.

Ovom događaju prethodila je inicijativa “Aerokluba” koji je 6. februara 1926. godine u Beogradu osnovao odbor za izradu pravila društva “Aeroput”.

U januaru 1927. godine zaključen je i ugovor sa državom na deset godina kojim je obezbeđena novčana subvencija od 26 dinara za svaki preleteni kilometar, što je pokrivalo 75 odsto ukupnih troškova. Društvo se obavezalo da što pre otvori i održava liniju Beograd-Zagreb.

U to vreme i druga društva za vazdušni saobraćaj u Evropi uživala su slične beneficije.

Zahvaljujući povoljnom ugovoru i podvigu jugoslovenskih pilota Tadije Sondermajera i Leonida Bajdaka koji su izveli rekordni let od Pariza do Bombaja (Indija) i nazad do Beograda, što je imalo ogroman propagandni efekat u javnosti, već polovinom 1927.godine otkupljeno je akcija za devet miliona dinara.

To je bilo dovoljno za nabavku prvih aviona i normalno poslovanje društva, tako da je Trgovački sud u Beogradu 17. juna 1927. godine ozvaničio Društvo za vazdušni saobraćaj “Aeroput”.

Prvi avioni “Aeroputa” stigli su u Beograd početkom februara 1928. godine.

To su bili dvokrilci francuske proizvodnje “potez-29”. Na izbor ovih aviona uticala je i činjenica da su u to vreme u domaćoj fabrici “Ikarus” u Zemunu po licenci izrađivani avioni sličnog tipa “potez–25” za potrebe vojnog vazduhoplovstva. “Potez-29” (na fotografiji) prevozio je pet putnika, imao dva člana posade, leteo brzinom od 210 kilometara na sat i dolet 500 kilometara. Ostao je u floti “Aeroputa” do 1936. godine.

U toku prve godine rada avioni “Aeroputa” leteli su između Beograda i Zagreba svakoga dana osim nedelje, sve do novembra kada je zbog zimskih uslova saobraćaj prekinut. Odlični početni rezultati saobraćaja podstakli su “Aeroput” da poširi broj linija i nabavi još dva “poteza-29” čime je flota povećana na ukupno šest aviona ovog tipa. Već 1929. godine linija Beograd-Zagreb produžena je do Graca i Beča.

Leave a Reply