Tehno - Nauka

Akademija inženjerskin nauka traži razvoj industrije

Akademija inženjerskin nauka predlaže hitan reinženjering srpske industrije ukoliko želimo bar da krenemo iz ove teške krize i upozorava da je realan izlazak iz krize tek 2030. a ne 2020. godine

Tek kada inženjeri progovore o ekonomskoj situaciji u zemlji i pokažu svoje podatke, vidi se koliko je srpska privreda propala u poslednjih 20 godina, a ukupna ekonomija zemlje u velikim teškoćama. Desilo se to na Mašinskom fakultetu u Beogradu prilikom javne propmocije Nacionalne tehnološke platforme Srbije u organizaciji Akademije inženjerskih nauka Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Ministarstvom za nauku i tehnološki razvoj.

Nacionalne tehnološke platforme Srbije su, inače, nov sveobuhvatni program za tehnološki oporavak i razvoj industrije Srbije izveden iz programa Evropskih tehnoloških platformi
-Ovaj projekat NTPS, koji smo pokrenuli u saradnji sa PKS, treba da afirmiše inženjerisjku industrijalizaciju Srbije. Naše nade su velike jer inženjerisjka misao je potisnuta, njenom afirmacijom možemo da povećamo proizvodnju, a samo to može da izvede zemlju iu krize – ocenio je dr Jovan Todorović, potpredsednik AINS, pozdravljajući skup.
Dekan Mašinskog fakulteta dr Milorad Milovančević upozorio je da je razaranje i uništava nje velikih industrijskih preduzeća bila velika greška. Istovremeno, afirmacija i razvoj malih i srednjih preduzeća je dobra, ali samo ako je cilj da se mnogo MSP pretvori u velike kompanije. To nije slučaj u Srbiji, ali jeste praksa u Evropi.
-Početkom 90. godina prošlog veka imali smo zemlju od 22 miliona stanovnika i svako od njih je bio zadužen 1.000 dolara. Sada imamo zemlju od 7,5 do osam miliona stanovnika, a svaki duguje Evropi i svetu 3.300 evra. Samo je Beograd sa rubnim opštinama početkom devedesetih imao 480 hiljada industrijskih radnika, a danas manje od 23.000 – rekao je Milovančević
Vidosava Džagić, potpredsednica PKS, govorila je u privatno-javnom partnerstvu kao načinu za rast industrije Srbije, ali i drugih oblasti poput zdravstva, obrazovan, sporta … predočavajući uspešne primere iz Hrvatske i Slovenije.
Evropske integracije jesu politička odluka, ali suštinska integracija je ekonomska i tehnološka – ukazala je Džagić, dodajući kako imamo puno strategija, ali ni jedna nije ugledala „svetslost dana“. Suština je da ne znamo da upravljamo sopstvenim razvojem i ne želimo to da priznamo, kaže potpredsednica Džgić. Ona je ocenila da naša privreda gubi na vrednosti, da nam je preko potrebna nacionalna razvojna institucija, a privatno javno partnerstvo se ne sme posmatrati kao socijalna ili politička kategorija.
-Privatno javno partnerstvo vezuje se za strateške projekte koji traju 20 – 30 godina, a zahtevaju profesionalan i pošten odnos. Da bi uspeli potreban nam je dobar regulatorni okvir, obrazovanje i obuka, a projekti PJP dobr dobar su model za reinženjering srpske industrije – kaže Džagić.
Vladimir Milačić je pokazao kako je nezaposlenost u Srbiji problem svih problema i naglasio da je planiranje razvoja Srbije i njenog izlaska iz krize pogrešno, već planove za izlazak iz krize treba praviti sa 2030. godinom.
U prezentaciji Petra B. Petrović, više nego jasno je pokazana propast srpske industrije u poslednje dve decenije.

Da je nastavljen razvoj stopom koja je bila 89. godine Srbija sada gotovo ne bi zaostajala za Evropom. Ratovi i sankcije uništili su srpsku ekonomiju, ali protekla decenija tranzicije, korupcije i sve što uz to ide, gotovo je sasvim dokusurila industriju. Profesor Petrović je pokazao u kolikoj „crnoj rtupi“ se srpska industrija i privreda nalaze, napominjući da nade kako ćemo se oporaviti do 2020. godine nisu realne i da ćei privredni razvoj koji je imala 1990. godine Srbija dostići, realno, tek 2030. godine.
-Tehnološka dimenzija i industrijski razvoj kod nas su zaboravljeni, ali u EU nisu, a naročito se stimulišu u Americi. U EU otvoreno govore kako im treba industrija. Srbija je svoju industriju razorila, ostali smo bez fabrika, znanja, biološke ljudske mase, bez osnovaca u školama . Zato nam je potreban reinženjering. Za samo tri godine – od 1991. do 1994. godine uništeno je sve što je građeno 30 godina u industriji. Privatizacija i tranzicija ništa nisu pokrenule na bolje, samo je još više razorena infrastruktura. Danas imamo samo 320.000 radnika u celoj Srbiji, Mađarska ima 900.000, Bugarska 740.000. Izgubljena je polovina nekadašnjih radnih mesta. Ova kriza, koja se u Srbiji tako često pominje, običan je povetarac u odnosu na onu iz 30. godina prošlog veka – kaže Petrović, uz opasku kako država mora da, umesto silnih strategija koje niko i ne čita a kamoli sprovodi, mora da se okrene nacionalnim tehnološkim platformama na način kako to rade u EU i u zemljama regiona. Za početak on je predložio da to budu platforme koje se odnose na razvoj transporta, energije, hrane, ICT i građevinarstva, a odmah iza njih su one koje se odnose na zdravlje i modnu industriju.

One thought on “Akademija inženjerskin nauka traži razvoj industrije

  1. draganing

    Ovi gore u vladi najmanje rade na tehnoloskom razvoju, pustih price o tehnologijama u svetu nam je dosta hajde da razvijamo tehnologiju u Srbiji da se otvaraju nova radna mesta i da se proizvodi visak vrednosti da bi se opet moglo trositi. Nece nam trgovina i bankarstvo i menadzment priozvesti visak vrednosti to su samo teret ovoj Drzavi i Narodu. Ne treba biti doktor nauka da bi shvatili realnost. Miskovic i svi ovi Tajfuncici neka ulazu pare u fabrike. A ako nece to samo znaci da im Srbski interesi nista ne znace a ako im ne znace nasi interesi ciji im interesi znace?

Leave a Reply