Relax · Tehno - Nauka

Američki “Alltech” predstavio projekat izgradnje biorafinerije u Senti

Predsednik Izvršnog veća AP Vojvodine mr Bojan Pajtić i ministar za ekologiju u Vladi Republike Srbije dr Saša Dragin razgovarali su danas u Izvršnom veću Vojvodine sa dr Pirsom Lajonsom (Dr Pearse Lyons), vlasnikom američke kompanije “Alltech” iz Kentakija (SAD).

Alltech” je multinacionalna biotehnološka kompanija, koja nudi prirodna rešenja proizvođačima stočne hrane i prehrambenih proizvoda. Sedište kompanije je u Leksingtonu u Kentakiju, koja svoje pogone ima u 76 zemalja, pa i u Srbiji. Od 2002. godine, fabrika kvasca “Fermin” iz Sente postala je član “Alltecha”.

Po rečima vlasnika “Alltecha” dr Pirsa Lajonsa, ova kompanija se bavi novim tehnolohijama u proizvodnji bioetanola i u februaru ove godine biće puštena u rad prva bioreafinerija u Kentakiju, u kojoj će se bioetanol proizvoditi i iz celuloze. Njenu izgradnju finansijski je podržala država Kentaki.

Predsedniku Izvršnog veća Vojvodine Bojanu Pajtiću i ministru za ekologiju Saši Draginu, Pirs Lajons je predstavio razloge za posetu Vojvodini i Srbiji. Radi se o projektu za izgradnju iste takve biorafinerije u Senti, koja bi proizvodila bioetanol – 70 odsto od kukuruza i 30 odsto iz celuloze, kao što su slama, šapurike i kukuruzovina. Radi se o novoj tehnologiji za dobijanje energije iz obnovljivih izvora. Izgradnjom takve biorafinerije u Senti, gde “Alltech” već šest godina uspešno radi u “Alltech Ferminu”, Evropa bi dobila prvu takvu biorafineriju sa potpuno novom tehnologijom.

Gosti iz Amerike su izneli svoje uverenje da bi se u Srbiji, koja je veoma bogata u žitaricama i plodnom zemljištu, tehnološki razvoj podigao na viši nivo, te da bi izgradnja biorafinerije doprinela revitalizaciji cele poljoprivrede.

Predsednik Pokrajinske vlade Pajtić podržao je ideju izgradnje biorafinerije u Senti, uz napomenu da je Vojvodina region sa najboljim uslovima za ulaganje. Ministar Dragin je rekao da je u Srbiju dobrodošla svaka “zelena tehnologija” i napomenuo da država sprema olakšice za investiranje u takve tehnologije, kojima se obezbeđuje očuvanje zdrave životne sredine i održivi razvoj.

U razgovoru su učestvovali pokrajinski sekretar za privredu Siniša Lazić i pomoćnik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu Slobodan Teofanov.

Leave a Reply