Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Amerikanci bi energiju trebali da efikasnije koriste

Profesor fizike na Gradskom univerzitetu New York i portparol Američkog udruženja za fiziku, naučne organizacije koja okuplja 46 hiljada članova i koja je finansirala istraživanje – Michael Lubell jedan je od autora nove studije o štednji energije

Ne radi se o programu štednje energije u kojemu se termostat podesi na nižu temperaturu, pa se troši manje na grejanje, a više se nose topli puloveri. Uopšte se ne radi o tome.” Izveštaj iznosi strategije kojima je cilj smanjenje potrošnje energije u sektorima prevoza i izgradnje. Predsednik panela studije Burton Richter – dobitnik Nobelove nagrade za fiziku, 1976. – kaže da se Sjedinjene Države moraju da se suoče sa činjenicom da na njih otpada 20 posto svetske potrošnje energije.

Sektori prevoza i izgradnje koriste dve trećine naše primarne energije i proizvode dve trećine našeg ukupnog ispuštanja štetnih gasova. U oba slučaja to je daleko više nego što bi trebalo biti.” U izveštaju se posebno ističu kamioneti, karavani i sportska terenska vozila koja su trenutno vrlo popularna kod američkih potrošača. Preporučuje se pooštravanje standarda potrošnje goriva u vozilima na 20 kilometara za litar benzina do 2050. godine. Richter kaže da se taj cilj može postići investiranjem u naprednije tehnologije.

Među njima su efikasniji motori sa unutrašnjim sagorevanjem, dizel motori, poboljšani hibridi, lakši materijali od kojih se izrađuju vozila. Vredi istaći da se smanjenje težine vozila može postići bez potrebe da se imalo smanji njihova sigurnost.

U studiji se navode i druge opcije za pogon automobila, poput elektro-benzinskih hibrida, električnih automobila na baterije, te vozila pogonjenih na vodonik. Ističe se, međutim, da vozila na vodonični pogon – koja je administracija predsednika Busha vrlo intenzivno promovisala – najverovatnije neće tako skoro doći na tržište zbog tehničkih problema sa razvojem gorive ćelije i dizajnom akumulatora.

Potencijal za mnogo efikasnije iskorišćavanje energije nije ograničen samo na sektor prevoza, kaže David Goldston, potpredsednik panela i nekadašnji šef kancelarije Odbora za nauku Zastupničkog doma Kongresa. Goldston kaže da službene  i stambene zgrade nude širok raspon mogućnosti za štednju energije.

“Mi možemo da održimo potrošnju energije u zgradama na istom nivou 2030. kao što je trenutno jednostavno koristeći tehnologije koje već sada postoje. Već samo to bi nam uštedelo dovoljno energije, odnosno uštedelo bi nam ekvivalent od 700 elektrana na ugalj.”

Američko udruženje za fiziku u svom izvešćtaju takođ preporučuje ubrzavanje istraživanja i razvoja takozvanih energetski nultih zgrada, odnosno onih koje uopšte ne koriste nikakva fosilna goriva. Goldston upozorava da se to neće dogoditi ako se ne poveća finansiranje na planu energetske efikasnosti.

Leave a Reply