Tehno - Nauka

Antarktik otkriva svoje tajne

Pod morskim lednicima Antarktika postoji čitava mreža gigantskih kanala. Takav zaključak izveli su naučnici nekoliko britanskih univerziteta posle zajedničkog istraživanja. Oni ne sumnjaju da ovi tokovi nekako utiču na veličinu ledenog pokriača i na izmene nivoa svetskog mora.
Istraživanje je bilo posvećeno plutajućim lednicima Filhnera i Rone.

Oni predstavljaju deo kopnene ledene ploče koja klizi u more Vedela. Budnu pažnju ovi lednici izazivaju time što se njihova površina poslednjih godina veoma smanjila. Ispostavilo se da su se lednici otapali zbog toplih struja koje ih zapljuskuju odozdo. Infracrveni predajnici Nasinog satelita Tera, kao i radari aviona otkrili su reke pod ledom koje su se prostirale od kopna stotinama kilometara ispod lednika i ulivale se u okean. Prema debljini i visini ovi tokovi su uporedivi sa Ajfelovom kulom.

Naučnici dopuštaju da kanali nastavljaju tokove otopljene vode, koja se pojavljuje pod lednikom kopnenog dela Antarktika. Prilikom klizanja sa kopna tokovi se ne mešaju sa morskom vodom. Slatka voda je lakša o slane, podiže se nagore i klizi po donjoj površini lednika, bušeći u njemu reku. Po mišljenju autora otkrića, od tih reka zavisi stabilnost morskih ledničkih polja.

Ruski glaciolozi su odavno pretpostavljali da slični tokovi moraju da postoje, govori zamenik dirketora Arktičkog i antarktičkog Naučno-istraživačkog instituta Rosgidrometa Valerij Lukin.

To da postoje kanali pod ledničkim vodenim sistemom, bilo je utvrđeno još krajem 60-ih godina. Naš naučnik Igor Zotikov je teorijski proračunao moguće obime topljenja leda na donjoj površini kontinentalnog lednika. On je pretpostavio da vode koje se formiraju na donjoj površini lednika zbog trenja o stene i velikog pritiska formiraju podledničke vodene sisteme. Oni mogu da se slivaju samo u okean.

Po rečima Valerija Lukina, topljenje kontinentalnog ledničkog pancira ne zavisi od temperature spoljne sredine.

Ono zavisi od veličine pritiska koja je povezana sa debljinom lednika. I od brzine kretanja lednika po stenama podloge. Što je ona veća, time je veća sila trenja, zbog čega se topi donja površina lednika. Ali to nije vezano sa globalnim zagrevanjem.

Ispada da reke pod morskim delom lednika takođe nisu povezane sa globalnom klimom. Njih su izazvali sasvim drugi razlozi, između ostalog toplota od zagrejanog zemljinog omotača. Ipak, znajući gde one teku i gde se ulivaju u okean, biće lakše sastaviti kartu toplih struja oko Antarktika. Znači, moći će tačnije da se prognozira ponašanje spoljnog dela morskih lednika i odlomljenih lednih santi. Inicijator formiranja organizacije Centar akrtičkih inicijativa Matvej Čuprov je pod utiskom od rezultata istraživanja:

Čudesno otkriće. Arktik i Antarktik kriju u sebi još mnogo tajni. Na današnji dan to je najmanje proučen deo naše Zemlje. Možda su to ona mesta kroz koja će nam Zemlja slati neke signale.

Naučnici nisu odgovorili zašto je topljenje ledova intenzivirano tek poslednjih godina ako su tokovi ispod lednika postojali uvek. Ali njihovo istraživanje je potvrdilo teoriju da je hidrološki sistem Arktika mnogo složeniji nego što se ranije činilo.

Leave a Reply