Tehno - Nauka

Avion na sunčevu energiju

Uspeh ovog leta predstavlja korak napred ka nastojanju da se obavi let oko Zemlje sa avionom koji kao pogonsko gorivo koristi sunčevu energiju. Avion koristi super efikasne solarne ćelije i baterije kako bi nastavio let i kada sunce zađe. Letelica je sletela u 0900 sati na aerodrom udaljen na oko 50km u glavnog grada Švajcarske, Berna. Tokom leta avion je dosegao visinu od 8.700 metara.

Reč je o najduljem letu sa avionom koji nao pogon koristi sunčevu energiju. Četveromotornim avionom pilotirao je Švajcarac Andre Boršberg, bivši pilot mlaznih aviona. Avion na krilima ima 12.000 sunčevih ćelija. Konstruktori aviona Solar Impulse, ekipa predvođena Andreom boršbergom i avijatičarem Betranom Pikarom, kažu da ovo dokazuje da je moguće da avion na ovakav pogon leti 24 časa dnevno.

To je prvi put da je letelica na sunčevu energiju ostala u vazduhu tokom cele noći“, rekao je Pikar novinarima. U zoru avion je u baterijama imao još uvek dovoljno energije za tri sata leta.

Ekipa konstruktora sada namerava da izgradi još efikasniji model ovog aviona. Cilj je da se do 2013 obleti zemljina kugla. (BBC)

Leave a Reply