BASF i Yamaha razvijajnu novo vozilo
Tehno - Nauka

BASF i Jamaha razvijaju vozilo nove generacije

Uz pomoć raznovrsnih plastičnih materijala kompanije BASF, novo koncept vozilo na tri točka 05GEN kompanije Yamaha Motor Co., d.o.o. („Jamaha“) putovanja na kraćim relacijama postaće povoljnija i udobnija. U periodu od 14. jula 2016. do 15. juna 2017. godine, nova generacija ovih vozila na električni pogon biće izložena u Muzeju arhitekture Tojo Ito koji se nalazi u Imabariju na japanskom ostrvu Omišima.

Kod modernih vozila ključ udobne i opuštajuće vožnje predstavljaju gume. Infinergy®, kao prvi prošireni termoplastični poliuretan u svetu i termoplastični poliuretan Elastollan®, materijali su kompanije BASF koji su korišćeni u izradi guma za vozilo 05GEN kako bi upotpunili ugođaj u vožnji. Karakteristična ćelijska struktura materijala Infinergy obezbeđuje upečatljiv dizajn, dok Elastollan nudi mogućnost dodavanja raznovrsnih tekstura i boja na samoj površini gume.

Endi Postltvajt, viši podpredsednik sektora Proizvoda za poboljšanje performansi materijala, za azijsko-pacifičku oblast rekao je: „Jamahino vozilo nove generacije ima za cilj da poboljša uslove i kvalitet vožnje za one koji putuju na kraćim relacijama. Mi to u potpunosti razumemo i trudimo se da u designfabrik® od ideja stvorimo proizvode za svakodnevnu upotrebu koji će ljudima poboljšati kvalitet života. Time što smo naše konsultantske usluge po pitanju boje, materijala i završne obrade ponudili Jamahi, pomogli smo im da realizuju svoj dizajnerski koncept pod nazivom ‘Prefinjena Dinamičnost’ (Refined Dynamism).“

BASF-ov designfabrik® u Tokiju pruža podršku industrijskim dizajnerima i inženjerima da od  kreativnih ideja dođu do krajnjeg proizvoda tako što im kroz svaku fazu razvoja proizvoda daje savete o potencijalnoj primeni različitih materijala.

Leave a Reply