Tehno - Nauka

“Beogradski dan Sunca” održan na Adi Ciganliji

Izložbena manifestacija „Beogradski dan Sunca”, na kojoj je prikazana oprema za primenu svih vidova obnovljivih izvora energije, održana je na Adi Ciganliji.

Posetioci su mogli da vide kako se praktično koriste obnovljivi izvori energije, da saznaju kako da proizvedu i uštede energiju u narednoj grejnoj sezoni, da vide kako rade toplotne pumpe, koliko se isplati grejanje sanitarne vode pomoću sunčeve energije, kako se dobija električna energija iz solarnih ćelija, šta su biodizel i biogas i kako rade male vetrenjače.

Izlagači su objasnili kako radi izložena oprema, a po broju posetilaca može se zaključiti da sve veći broj sugrađana traži jeftine izvore energije.

Osim interesantnih eksponata, izložbu „Beogradski dan Sunca” obeležile su i zanimljive aktivnosti.
Dejan Božić, uzgajivač pečurki, koji je nedavno dobio nagradu Grada Beograda kao najbolji poljoprivrednik udružen sa firmom Sungril iz Švajcarske, pekao je pečurke na solarnom roštilju. Organizovan je i kurs zavarivanja bakarnih cevi koje se koriste u solarnim instalacijama.

Povodom uspešne saradnje sa JP „Ada Ciganlija”, organizator je obezbedio solarno osvetljenje za trim park na Adi Ciganliji. Tako će posetioci uskoro moći da užiavaju u vežbanju u trim parku sa osvetljeljem uz maksimalnu uštedu energije.

Manifestacija „Beogradski dan Sunca” održava se u organizaciji Centra za promovisanje, razvoj i primenu obnovljivih izvora energije – Centrala i ima i antinuklearni karakter pod sloganom „Ne nuklearnoj energiji – imamo Sunce”. Ovaj slogan dobio je na aktuelnosti naročito posle nedavne tragedije u Japanu.

Leave a Reply