Tehno - Nauka

Berač – najbolja tehnološka inovacija Srbije 2011. godine

Internacionalni žiri u čijem sastavu je bila i potpredsednica Privredne komore Srbije (PKS) Vidosava Džagić medju šest najboljih, koji su se plasirali u finalno takmičenje, za najbolju tehnološku inovaciju Srbije 2011. godine, proglasila je inovaciju ,,Berač”. Ovu inovaciju je izumela novosadska tročlana ekipa koju su predstavljali Srbobran Petrović, Mirko Urošević i Milan Dojčinović.

Reč je o višefunkcijskoj mašini – kombajnu za branje bobičastog voća (malina, kupina, brusnica…), zatim za pročišćavanje voća i punjenje ambalaže. Kako ističe sekretar Odbora za tehnološke inovacije PKS dr Danica Mićanović, reč je o inovaciji koja rešava tehničke probleme branja sa visokim stepenom fizičkog očuvanja voća, sa efikasnom manipulacijom, i isplativim ukupnim procesom. Jer, do sada se bobičasto voće bralo uglavniom ručno. U svetu se mašinsko branje koristi pet do 10 odsto, na velikim plantažnim poljima. U Srbiji, primera radi, ima 15.000 hektara malina. Pojavom ove mašina počinje da se razmišlja o organizovanju usluga mašinskog branja i prave se prvi plantažni rasadi većih površina.

U takmičenju za najbolju tehnološku inovaciju u Srbiji učestvovalo je više od 100 prijavljenih inovacija. Nakon Sajma inovacija održanog u PKS, od 35 inovacija izdvojeno je 12 koje su učestvovale u polufinalnom, a u finalnom takmičenju šest inovacija. Žiri predvodjen Ministrom prosvete i nauke Žarkom Obradovićem, u finalnom takmičenju u studiju RTS odlučio je da od šest inovacija najbolja bude ,,Berač”. Zatim slede ,,Feniks”, ,,Strawberry energy”, ,,Edumat”, ,,Tresači” i ,,Solaris”.

,,PKS pruža maksimalnu podršku implementaciji inovacija i tehnologija kroz izložbe inovacija na domaćem i medjunarodnom nivou. Ona je učestvovala u 2011. godini na 11 izložbi i predstavila inovacioni potencijal Srbije u Lionu, Remsu, Solunu i Moskvi, i pozicionirala se kao jedan od glavnih aktera u izgradnji inovacionog sistema”, kaže Danica Mićanović.

Leave a Reply