Tehno - Nauka

Britanski naučnik smatra da je zlato na Zemlju donela meteorska kiša

Naučnici su ovih dana objavili tvrdnju da je zlato i platinu na Zemlju donela kiša meteora pre oko četiri milijarde godina. Oni su istakli da na području Zemljinog jezgra postoje velike rezerve zlata i platine, kojima bi se mogao napraviti omotač na celoj površini Zemlje debljine četiri metra.

Većina rezervi zlata i platine nalazi se na velikoj dubini, zbog gravitacije. Ovo je rezultat sleganja teških materija u periodu kada se površina Zemlje hladila. Zbog toga na površini Zemlje nije bilo zlata i platine sve dok 200 miliona godina nakon formiranja Zemlje nije pala neočekivano velika meteorološka kiša. Tada je preko dvesta biliona tona asteroida palo na Zemlju, a sa njima su na našu planetu pali i dragoceni metali: zlato i platina.

Naučnici Britanskog univerziteta koji se bave geografijom su otkrili da je meteorska kiša dopunila dragocene metale na Zemlji, kojih nije bilo u ranijem periodu.

Na Grenlandu se čuvaju najstariji uzorci stena, koje su nastale početkom procesa hlađenja Zemlje. Prema rezultatima ispitivanja, te stene sadrže 182W izotop elementa volframa, malo više u odnosu na sadašnje stene. Zbog toga naučnici veruju da su zlato i platina u tim stenama stigli iz svemira.

Ovo istraživanje predvodili su doktori Masias Vilbold i Tim Eliot sa Univerziteta u Bristolu. Oni su ukazali da rezultati ispitivanja pokazuju da je većina retkih dragocenih metala, koja se koristi u privredi i u mnogim industrijskim granama, na Zemlju stigla sa kišom meteora, 200 miliona godina nakon formiranja Zemlje.

Leave a Reply