Tehno - Nauka

Buduće naseobine na Marsu biće odštampane na 3D štampačima

Stanovi, staklene bašte, pa čak i pribor za jelo… Skoro sve što je potrebno za život prvih naselja na Marsu biće odštampano na trodimenzionalnom printeru. Radi toga biće korištena sirovina koja postoji na Crvenoj planeti. Takvie planove iznela je nevladina organizacija Mar Sondejšn. Istina, eksperti ističu da mogućnosti 3D printera ne treba precenjivati. Kolonije na Marsu u narednih 10-20 godina planiraju da naprave i kompanija Mars Van i osnivač firme Spejs Iks Ilon Mask.
Zemljanima će pomoći da se snađu na Crvnenoj planeti trodimenzionalni printeri. Mars Fondejšn planira da se pomoću njih odštampa za prve koloniste sve što je potrebno, uključujući stambene korpuse i predmete interijera. One će biti napravljene od tri vrste plastike: polietilen, poliester i eposidna smola. Za njihovo dobijanje potrebni su kiseonik i metan. Predstavnici fonda izjavljuju da znaju kako da dobiju ove materijale van Zemlje. Osim plastike, za štampu je potrebno i stakleno vlakno i cement – napraviće ih od peska, kojim je pokrivena površina Marsa. Kako se budu smeštali kolonisti, proradiće bašta i za polazne materijale zaprinter biće dobijen skrob iz krompira.

Veliki delovi neće moći da se štampaju. Treba dovesti laserski noć kako bi se delili našampani listovi plastike i lepile konstrukcije bilo koje veličine. I čak hrana za pionire treba da bude štampana: printer će mešati specijalne praškove sa vodom, a takođe će im davati vid i ukus, na primer, jaja sa šunkom.

Ideja za takvo naselje na Crvenoj planeti je teorijski ostvarljiva, ali biće potrebni astronomski troškovi, smatra komentator lista Novosti kosmonautike Igor Lisov.

Ako imate postavljeni cilj, da napravite koloniju na Marsu, savremeni nivo kosmonautike vam omogućava to da učinite. Troškovi će biti ogromni: cenovnik će počinjati od sto milijardi dolara. Istina, ne slažu se svi eksperti sa tim. Ako kolonisti zauvek ostanu na Marsu i ne budu morali da se vrate na rodnu Zemlju, troškovi će se smanjiti. Upravo tako planira da postupi Mars Van, Ilon Mask i Mars Fondejšn. To će omogućiti da se uštedi novac i dragocena težina rakete, koja će povesti ekspediciju. Prvobitni teret osnovne opreme sa prvim kolonistima otrpilike 5-10 puta će premašiti masu marsohoda Kjurioziti. To zavisi i od toga koliko će naučnicima na Zemlji poći za rukom da do starta ekspedicije uznapreduju po pitanju prerade otpada.

3doodler

Marsovski projekat će podstići razvoj tehnologija na Zemlji, ubeđen je dopisni član Ruske akademije kosmonautike Ciolkovski Andrej Ionin.

Sve tehnologije – trodimenzionalni štampači, sistemi sekundarne prerade, biotehnologije, vezane su sa mogućnošću čoveka da preživljava u ekstremalnim uslovima – dobro se komercijalizuju na zemlji. Novac će brzo biti vraćen. U tom je smisao marsovskog projekta u jednom pravcu. Razrada tehnologija sa velikim komercijalnim potencijalom na Zemlji omogućava da se realizuje projekat uz minimalno državno učešće.

mars

Ali ipak izgradnja baza na Marsu pomoću printera nije stvar narednih 15-20 godina, već dalje budućnosti. Takvi uređaji još su u povoju, uveren je dopisni član Ruske akademije kosmonautike Ciolkovski Jurij Karaš:

Kada sam čuo da pomoću štampača žele da odštampaju vanzemaljsku bazu setio sam se kako se početkom 50-ih godina, kada je počela da se razvija helikopterska industrija, smatralo da će helikopteri postati kao bicikli. Da će svaka porodica moći da kupi helikopter po ceni automobila i leti u prodavnicu, u bioskop, u štenju. Slični planovi su bili i u pogledu nuklearne energije. Smatralo se da će moći da se napravi avion, automobil na nuklearni pogon, čak ručni sat. Ali kao što znamo do toga je daleko. To što je lako ostvarivo na papiru ili u laboratoriji ne mora da bude tako u praksi.

Trodimenzionalni printer je mašina koja u pravom smislu reči štampa deo od plastike ili drugih materijala prema parametrima koji su ukazani u specijalnom fajlu sa crtežom. Naredne godine takav uređaj prvi put će biti proveren na MKS.

One thought on “Buduće naseobine na Marsu biće odštampane na 3D štampačima

Leave a Reply