Tehno - Nauka

Budućnost je u inovacijama

Za Rusiju nema važnijeg zadatka od preporoda proizvodnje naprednih tehnologija na osnovu naučnih istraživanja i razrada. Ovakvu izjavu dao je dobitnik Nobelove nagrade za fiziku Žores Alfjorov na prvoj konferenciji eksperata Skolkovo. On je takođe označio izvore obnove ruske nauke i ciljeve njenog razvoja.

Po rečima Žoresa Alfjorova, poslednjih nekoliko godina u Rusiji pojavila se dobra tendencija – naučnici, a što je najvažnije investitori, prestali su da se boje inovacionih projekata. Potražnja za njima je sve veća i veća. I ako se setimo priče 20. veka i povučemo paralele, može se dati prognoza da nije daleko novi uzlet ruske nauke, smatra Nobelovac.

Svojevremeno postojao je svojetski nuklearni projekat koji je bio odgovor na drugi vrlo uspešni inovacioni projekat – Menhetenski. Sa moje tačke gledišta u 20. veku oni su bili najuspešniji, pri čemu ovi projekti su poslužili ne samo za razvoj sistema naoružanja, već su postali osnova za ogroman broj novih tehnologija i naučnih istraživanja.
Danas je pokretač inovacija u Rusiji centar Skolkovo. Žores Alfjorov tamo je kopredsednik konsultativnog naučnog saveta. On se bavi odabirom projekata koji postaju rezidenti Skolkova i dobijaju specijalno finansiranje. U sastav saveta ulaze predstavnici kako ruskih, tako i zapadnih naučnih krugova. Svi oni jednako su pozitivno raspoloženi povodom razvoja nauke u Rusiji, govori Žores Alfjorov.

Četrdeset procenata članova naučnog saveta Skolkovo su naše strane kolege. Hteo bih da podvučem da su protekla zasedanja naučno-konsultativnog saveta pokazala da imamo sličnu tačku gledišta, sve zainteresovane za usavršavanje nauke u Rusiji. Ona treba da ima mnogo centara razvoja, jedan od njih treba da postane Skolkovo. I uvek podvlačim da Skolkovo nije teritorija, već određena ideologija podrške, razvoja i realizacije naučno-tehničkih inovacija.
Takođe Nobelovac je dodao da u situaciji kada broj inovacionih projekata brzo raste, važno je na vreme orijentisati se i izdvojiti osnovnu liniju razvoja nauke. U prvom redu treba finansirati najperspektivnija i najneophodnija istraživanja. Takve su danas razrade u oblsti fizike, medicine, informacionih tehnologija i naravno energetike.

Leave a Reply