Tehno - Nauka

Budućnost Srbije je u nauci i tehnologiji

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić i direktor Aerodroma „Nikola Tesla“ Velimir Radosavljević označili su u subotu početak kampanje promocije nauke na tom aerodromu. Đelić, koji je tom prilikom otkrio bilbord sa likom naučnika srpskog porekla Nikole Tesle, istakao je da je cilj te kampanje promovisanje ideje da je budućnost Srbije u nauci i tehnologiji.

On je istakao da je cilj da ta poruka bude vidljiva svima koji prođu pasošku kontrolu po dolasku u Srbiju i objasnio da će se putnicima u narednom periodu deliti i flajeri na kojima će se nalaziti informacije iz oblasti nauke.

Potpredsednik Vlade je potvrdio da je sa Francuskom postignut dogovor o onaciji od tri miliona evra za izradu studije izvodljivosti za izgradnju beogradskog metroa.

Narednih nekoliko meseci ekspreti iz Srbije i Francuske zajedno će raditi na izradi ove studije koja će omogućiti da se realizuje projekat na koji građani Beograda čekaju već decenijama, rekao je Đelić.

Prema njegovim rečima, izrada studije izvodljivosti samo je prvi korak u izgradnji beogradskog metroa jer se za godinu dana očekuje i potpisivanje ugovora o nekomercijalnim kreditima kojim će se obezbediti nabavka lokomotiva za metro.

Radosavljević je istakao da je postavljanje bilborda sa likom Nikole Tesle zajednička ideja tog aerodroma i Ministarstva za nauku.

Na bilbordu u holu aerodroma, osim Teslinog lika, stoji i napis “Srbija, zemlja nauke i tehnologije”.

Leave a Reply