cpn
Tehno - Nauka

Budućnost veštačke inteligencije

U utorak, 18. juna, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra, sa početkom u 19 časova, nastavlja se serija tribina Centra za promociju nauke, ovoga puta o veštačkoj inteligenciji. Ulaz je slobodan.

Činjenica da se nauka i tehnologija dramatično uvlače u sve delove našeg svakodnevnog života, izaziva krajnje spontanu i intuitivnu potrebu ljudi za naučnopopularnom edukacijom. Neophodnost tehničke pismenosti više nije pitanje interesovanja i senzibiliteta, već polako postaje pitanje opstanka. Naučna otkrića o ljudskom telu ili dubini svemira polako brišu granicu između fantastičnog i mogućeg. Naučnofantastične priče su odavno počele da se obistinjuju, a mi ih svesno ili nesvesno podrazumevamo.

cpn

Nekada privilegija pisaca naučne fantastike i ekscentričnih kompjuterskih genijalaca, veštačka inteligencija (VI) je ponovo u modi i zadobija veliku pažnju naučne zajednice, ali i kompanija poput Gugla ili sasvim malih udruženja koja dizajniraju sve: od sledeće generacije pretraživača do mašina koje imaju mogućnost da slušaju ili hodaju unaokolo. Ovaj novi ugled veštačke inteligencije ponovo baca svetlost na pitanje u kom pravcu se razvija tehnologija, ali i na ono zlokobno – da li će računarska inteligencija nadmašiti ljudsku, i koliko brzo?

Centar za promociju nauke (CPN) u saradnji sa Studentskim kulturnim centrom, u utorak, 18. juna, u 19 časova, u Velikoj sali SKC-a organizuje tribinu sa aktuelnom, provokativnom temom „Budućnost veštačke inteligencije“. Polazeći sa različitih početnih pozicija, učesnici tribine će biti u prilici da ukažu na određene fenomene veštačke inteligencije u oblasti robotike, etike, filozofije i umetnosti.

Učesnici tribine su:

Prof. dr Milan M. Ćirković, transhumanista
Dr Srđan Stanković, robotičar
Jelena Bogavac, rediteljka
Miljana Milojević, filozofkinja

Moderatorka:

Marija Nikolić, Centar za promociju nauke

Leave a Reply