Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Budućnosti automobilske industrije

Na nedavno održanom sajmu automobilizma u Frankfurtu (Internationale Automobil-Ausstellung, Frankfurt) mnoge svetski poznate auto-kuće su imale mogućnost da nam predstave svoje dugoročne planove, te da i mi zavirimo u delić budućnosti i vidimo šta nam čeka – barem što se tiče automobilske industrije.

Auto-kuća koja je svakako pobudila najviše pažnje, ali koja je ujedno nastupila za čvrstim planom za svoj razvoj u naredniih deset godina jeste francuski gigant “Renault”. Za “Renault”, automobili na električni pogon predstavljaju dugotrajno rešenje za moderne probleme očuvanja životne okoline, kao i zagadjenja bukom. Prema njihovim predvidjanjima, 2011. godina bi mogla biti prekretnica za auto-industriju jer bi već tada mogla početi serijska proizvodnja ovakvih automobila, koji bi bili ekonomsko isplativi.

Kangoo Z.E. Concept

“Renault” je predvidnjanja ogromne prodaje opravdao informacijom da čak 80% stanovnika Evrope dnevno predje manje do 60km, te bi zato ovakvi automobli mogli biti lako prihvaćeni. Prvi model koji bi mogao biti dostupan već u prvoj polovini 2011. godine jeste “Kangoo Z.E.”. Ovaj maleni, gradski auto futurističkog dizajna je namenjen korisnicima koji nemaju veliku dnevnu potrebu za korištenjem automobila, a koji je zbog svojih malih dimenzija savršen na urbana gradska jezgra.

Renault Fluence Z.E. Concept

Prva polovina 2011. godine će Izraelskom, a zatim i svetskom tržistu doneti prvi porodični model električnog automobila – “Fluence Z.E.” Prema postojećim planovima, sredina 2012. godina Renault Kangoo Z.E. donosi pravi, potpuno funkcionalni gradski auto čija dužina iznosi nešto manje od 4m, a koji poseduje 5 sedišta.

Twizy Z.E. Concept

Ovaj model nosi naziv “Twizy Z.E.”. “Renault” smatra da će pojava ovih automobila doneti jako burnu i veoma brzu revoluciju auto- industrije, ali i načina na koji posmatramo naša prevozna sredstva. Što se tiče performansi, snaga motora vozila sa električnim pogonom će biti ekvivalenta snazi današnjih dizel motora.

Sa druge strane, cena održavanja će biti minimalna pošto ovi motori Renault Fluenca Z.E. zahtevaju jako malo održavanja. Cena ovih modela ne bi trebala biti veća od cene postojećih modela sa dizel motorima, dok će isplativost korištenja automobila na električni pogon biti mnogostuko veća nego što je sada slučaj.

Leave a Reply