European Space Agency news conference
Tehno - Nauka

Budžet ESA za 2013. godinu veći od 4 milijarde evra

Na godišnjoj konferenciji za štampu Evropske kosmičke agencije (ESA) održanoj 24. januara saopšteno je da je tokom 2013. godine planirano osam lansiranja svemirskih brodova, te da će ovogodišnji budžet iznositi 4 milijarde i 281 milion evra, za 6 odsto više nego prošle godine. Jedan deo, 60 odsto vrednosti budžeta Evropske kosmičke organizacije obezbedile su zemlje članice Evropske kosmičke agencije, među kojima su najveći finansijeri Francuska i Nemačka.

European Space Agency news conference

Iako je teška privredna situacija primorala evropske države da smanje sopstveni budžet, ESA je sa svojim prednostima u oblasti privrede postala pokretač evropske ekonomije. Direktor ESA, Žan-Žak Dordan je rekao da su zbog krize smanjenja ulaganja u istraživanja kosmosa, ali da je ipak moguće povećati naučno-tehnološku konkurentnost i otvoriti više novih radnih mesta.

Kako se saznaje, ESA će u narednih nekoliko godina prebaciti težište naučno-tehnoloških istraživanja na oblasti telekomunikacija i meteorologije, radi otvaranja novih radnih mesta i obnove privrede.

Leave a Reply