Tehno - Nauka

Centrala američke kompanije CWP preseljena u Beograd

Američka kompanija Continental Wind Partners, koja radi na projektima obnovljivih izvora energije, saopštila je da je preselila svoju centralu iz Londona u Beograd, odakle će voditi sve svoje evropske aktivnosti

Kako je navedeno u saopštenju, CWP koji u Srbiji posluje od 2009. godine, namerava da u naredne četiri godine realizuje investiciju u razvoj vetroparka “Čibuk” u opštini Kovin kapaciteta 300 megavata (MW), sa mogućnošću proširenja na grad Pančevo.

Vrednost investicije procenjena je na oko 450 miliona evra, a prema proceni investitora, taj vetropark bi električnom energijom mogao da snabdeva oko 30.000 domaćinstava.

“Odluka o preseljenju kancelarija u Srbiju znak je verovanja u budućnost obnovljive energije u Srbiji i regionu. Smatramo da Srbija, a posebno Vojvodina, ima veliki neiskorišćeni potencijal u oblasti obnovljivih izvora energije koji značajno može da doprinese energetskoj sigurnosti zemlje”, rekao je predsednik kompanije CWP Mark Krendal.

On je naveo da je za početak izgradnje prvog vetroparka na leto 2013. godine potrebno da Vlada Srbije donese neophodne podzakonske akte, da usvoji model Ugovora o otkupu električne energije iz obnovljivih izvora, donese Uredbu o stimulacionim merama i definiše uslove o priključenju na distributivnu mrežu.

“Ukoliko se ovi akti donesu u narednom periodu, prve turbine ce početi da rade već u aprilu 2014. godine”, istakao je Krendal, piše u saopštenju.

Kompanija CWP je izgradila najveći vetropark u Evropi “Fantanele”, snage 600 megavata koji se nalazi u Rumuniji.

One thought on “Centrala američke kompanije CWP preseljena u Beograd

  1. Aca

    А зашто у Панчеву када се тамошњи становници гуше испарењима петрохемије баш зато што нема ветра?!?!?!?

Leave a Reply