Relax · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Chevy Tahoe The Boss

Na međunarodnom sajmu elektronike CES u Las Vegasu početkom prošlog meseca, uz ostala mala i velika ”čuda“ elektronike i tehnike, predstavljen je automobil koji upravlja sam sobom, pa se tako i sam parkira na planiranom odredištu. Automobil kome nije potreban vozač mogao bi da se pojaviti na tržištu za neki desetak, godina smatraju u američkom automobilskom gigantu General Motors-u.

Prototip koji je GM predstavio u Las Vegasu je model Chevy Tahoe, koji je u samovozećoj verziji simbolično nazvan The Boss. Za sigurno kretanje tog prototipa GM koristi tehnologiju firme Continental. Inače, automobil bez vozača se prvi put pojavio prošle godine na manifestaciji Urban Challenge, na prigradskim putevima se kretao uobičajenom brzinom stvarnog saobraćaja.


Chevy Tahoe: “The Boss”

Glasnogovornik General Motorsa Larry Burns kaže da je tehnologija upravljana vozilom zasnovana na radarskim i laserskim senzorima koji omogućavaju pregled od 360 stepeni oko vozila i brzoj veštačkoj inteligencija koja ”intepretira” prikupljene podatke i omogućava automobilu da ”vidi i odluči“ šta da radi.

Uz to, Burns dodaje: ”Kada zaglavite u saobraćaju, ili želite da proverite svoj e-mail, ili u automobilu čitati novine, ili želite da jedete, razgovarate telefonom, treba vam neko, ili ”nešto“ da preuzme kontrolu nad vozilom. To ”nešto“ mi pokušavamo da napravimo. Treba da vozite u kancelariju? Zamislite mogućnost da samo pritisnite dugme odgovarajuće komande i automobil vas odveze sam i sam se parkira.

Ključna prepreka, kažu u General Motors-u, nije toliko tehničke prirode, koliko ljudske. U pitanju su saobraćajni propisi, zakoni o osiguranju, a ne treba zanemariti ni ljudsku strast za vožnjom automobila i kontrolom koju imaju dok drže volan u rukama.

Leave a Reply