Tehno - Nauka

Cilj Srbije da do kraja godine postane pridruženi član CERN-a

Potpredsednik Vlade Republike Srbije za evropske integracije Božidar Đelić i generalni direktor Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN) Rolf Diter-Hojer saglasili su se danas da bi Srbija do kraja godine trebalo da postane pridruženi član ove organizacije.

Đelić, koji boravi u radnoj poseti Ženevi, istakao je u izjavi za agenciju Tanjug da je to zajednički cilj pregovora koji su počeli u Ženevi i podsetio na to da je Srbija 2008. godine podnela zahtev za ulazak u CERN, a da je upravni odbor ove organizacije prošle godine odobrio početak pregovora.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to da je članstvo u CERN-u značajno ne samo za budućnost nauke naše zemlje već i za tehnologije, jer bi Srbiji bilo omogućeno da bude jedna od približno 20 zemalja koje učestvuju u najnaprednijim naučnim istraživanjima u domenu fizike.

Srbija će, poručio je on, u narednim mesecima načiniti dodatne korake u tim pregovorima s obzirom na to da je naš cilj da Srbija dobije do kraja godine pozitivnu odluku CERN-a.

Prema njegovim rečima, Srbija bi na taj način kraj ove godine dočekala s dve važne evropske vesti – jednom koja se tiče našeg napretka ka statusu kandidata za pristupanje EU i drugom da se Srbija vrati na velika vrata u CERN.

Đelić je podsetio na to da je Srbija, u to vreme kao Jugoslavija, bila jedan od osnivača ove organizacije 1954. godine, ali je iz nje istupila 1961. godine.

Članstvo Srbije u Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja, kako je naveo, omogućiće našim fizičarima da kao ravnopravni partneri učestvuju u svim njenim aktivnostima.

Veoma je značajno da prepoznamo i šansu za inženjere i našu privredu jer svake godine CERN kupuje proizvode i usluge u vrednosti od približno 260 miliona evra, rekao je Đelić, uz napomenu da bi ulaskom zemlje u ovu organizaciju njeni tenderi bili otvoreni za naše inženjere, institute i privredu.

Potpredsednik Vlade je objasnio da to znači da, pored naučnih mogućnosti, postoji šansa da i naša privreda iskoristi članstvo u CERN-u.

Đelić je ukazao i na prednosti u oblasti edukacije s obzirom na to da je CERN istovremeno jedna velika škola za nauku i tehnologiju iz koje su potekle inovacije poput Interneta i mnoge druge.

On je zaključio da će pristupanjem ovoj organizaciji Srbija ponovo biti punopravna članica naučne zajednice u Evropi.

Đelić će tokom dvodnevne radne posete Ženevi učestvovati na konferenciji Međuvladine grupe eksperata o politici konkurencije Ujedinjenih nacija i prezentaciji “Peer review” izveštaja – ekspertske analize politike zaštite konkurencije u Srbiji.

Potpredsednik Vlade će održati i niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima UNCTAD-a i predstavnicima Ujedinjenih nacija i Saveta za ekonomiju Evropske unije.

On će, takođe, obići Univerzitet tehničkih nauka u Lozani, gde će sa čelnicima univerziteta razgovarati o saradnji na projektu izgradnje Centra za nanonauke u Beogradu u okviru projekta „Istraživanje i razvoj u javnom sektoru“ Evropske investicione banke.

Leave a Reply