Relax · Tehno - Nauka

Cisco razvija “zelene” tehnologije

Kompanija Cisco®, domaćin konferencije Connected Urban Development, razvila je revolucionarne ,,zelene“ tehnologije koje će pomoći da se poboljša efikasnost javnog prevoza u urbanim oblastima, sa smanjenom upotrebom ugljenika.

Kao rezultat saradnje konsultantskog tima kompanije Cisco® (IBSG) i San Franciska, Amsterdama i Seula u proteklih 18 meseci sprovedena su rešenja za problem javnog prevoza, korišćenje energije i uspostavljanje ekološkog načina poslovanja. ’’Pametan autobus’’, ’’Lični putnički asistent’’ i ’’Pametni radni centri’’ jesu tehnologije koje čuvaju životnu sredinu.

Kompanija Cisco® bila je domaćin prve globalne konferencije Connected Urban Development (CUD), u San Francisku. John Chambers, direktor kompanije Cisco®, zajedno sa gradonačelnicima preko 100 gradova, apelovao je na industriju i vlade da zajedno sarađuju u razvoju tehnologija koje mogu pomoći u rešavanju ekoloških problema. Cilj CUD-a, udruženja koje se bavi problemima životne sredine, jeste da gradovi koriste inovativna ICT rešenja kako bi se energija koristila efikasnije, da se smanje izduvni gasovi iz svih vidova transporta, da se preoblikuje izgradnja urbanih oblasti, gradska uprava kao i da se promeni način na koji građani rade i dolaze u kontakt jedni sa drugima.

Urbane oblasti najviše doprinose potrošnji energije i klimatskim promenama. Prema U.N. Habitatu, 20 najvećih gradova na svetu, od kojih svaki ima populaciju veću od 10 miliona, odgovorno je za 75 odsto potrošnje energije u svetu.

Kompanija Cisco® pokazala je svoju odgovornost prema prirodnoj sredini time što je smanjila upotrebu ugljenika. Cisco® tehnologija, takođe, omogućava korišćenje mreže kao ,,zelene“ platforme za upravljanje kompanijama.

U San Francisku, Amsterdamu i Seulu sprovedena su sledeća rešenja u cilju očuvanja životne sredine:

,, Pametan autobus“, prototip koji je stvorio Cisco® zajedno sa San Francisco Municipal Transportation Authority (SFMTA), predstavlja inovativan način da javni prevoz postane ,,zelen“. Hibridni autobus ima pokretnu kancelariju koja omogućava građanima da rade dok se voze, globalni sistem za pozicioniranje (GPS) daje putnicima informacije o kretanju, LED ekran daje informacije o smanjenosti emisije gasova u toku vožnje i automatski sistem koji reguliše štetan uticaj autobusa na sredinu. Ako se bude koristio u sistemu javnog prevoza, Pametan autobus može u velikoj meri da smanji emisiju ugljenika u gradovima širom sveta.

,,Lični putnički asistent“ (Personal Travel Assistant, PTA), predstavlja pionirsku uslugu koju je razvio Cisco® zajedno sa Institutom za tehnologiju iz Masačusetsa (MIT). PTA unapređuje javni prevoz u urbanim oblastima na taj način što daje mogućnost putnicima da svakodnevno donose odluke o opcijama javnog prevoza u zavisnosti od reda vožnje, ali i od finansijskih i ekoloških faktora.

Pametni radni centri“ (Smart Work Centers) rešenje koje je sprovedeno u Amsterdamu, omogućava stanovnicima da rade sa udaljenih lokacija, a da pri tom ne moraju da putuju u sam centar grada. Pametni radni centri predstavljaju kombinaciju audio-video tehnologija i različitih usluga kao što su, centri za čuvanje dece, restorani, banke, sale za sastanke.

Cisco® je objavio da će još četiri grada učestvovati u ovom projektu: Birmingem, Hamburg, Lisabon i Madrid.

Leave a Reply