CNN
Tehno - Nauka

CNN izveštva uz pomoć bespilotnih letelica

Sa ciljem da ovu tehnologiju primeni u svrhe izveštavanja, CNN je početkom januara potpisao ugovor sa FAA (Federal Aviation Administration) na području Sjedinjenih Američkih Država, čime počinje eksperimentalna faza upotrebe bespilotnih letelica u svrhe novinarstva.

CNN potvrđuje da je sa FAA sklopila ugovor pod nazivom “Cooperative Research and Development Agreement”, koji omogućava CNN-u kreiranje i prikupljanje video sadržaja nastalog pomoću bespilotnih letelica.

CNN

Potpredsednik CNN David Vigilante je izjavio da je reč o dugo planiranoj saradnji koja bi trebalo da dodatno ispita granice upotrebe bespilotnih letelica.

“Naš cilj jeste da odemo korak dalje od sadašnje amaterske tehnologije i ustanovimo koje su sve opcije moguće kada su produkcija visoko kvalitetnog sadržaja i izveštavanje sa terena u pitanju.”

CNN ipak nije prva kuća koja je dobila ovakvu dozvolu. Samo prošlog septembra Sjedinjene Američke Državesu odobrile upotrebu dronova nekolicini filmskih i TV kompanija, dok je CNN u stalnu produkcijsku postavku uvrstio i tim zadužen za operaciju ovim letelicama. Možda i najbolji primer upotrebe dronova u svrhe izveštavanja, predstavlja upravo dokumentarac o Černobilju koji je izradio CBC News.

Leave a Reply