Razvoj aplikacija · Tehno - Nauka

Cobol i dalje živi

Nakon istorijskog osvrta na neke od tehnologija koje vreme ne može da pregazi, evo još jedne takve u domenu razvoja softvera. Reč je naravno, o Cobolu

Prema vesti nedavno emitovanoj od strane MikroVesti IBM će modernizovati COBOL, odnosno podržaće povezivanje i omogućiće razvoj COBOL aplikacija unutar sopstvenog razvojnog okruženja WebSphere. Razlog ovoj odluci je ogroman broj aplikacija pisanih u COBOL-u koje još uvek rade.

Tokom školovanja i sam sam savladao COBOL, i to vrlo dobro, a tokom rada sam se susreo sa dosta COBOL aplikacija koje još uvek rade u našim institucijama i firmama. Recimo, u vojsci, ceo pozadinski sistem snabdevanja bio je podržan COBOL aplikacijom koja se “vrtela” na Honeywell H6 mainframe računaru.

Takođe, za čudo, na batajničkom aerodromu naleteo sam i simulator leta!? (za J-22/Orao) pisan u COBOL-u, koji je radio na jednoj DEC mašini.

Kakva su vaša iskustva sa COBOL-om?
Na ovo pitanje postavljeno na blogu Svakodnevnica, stiglo je dosta odgovora, a evo ovde nekih od najzanimljivijih.

Mladen Jablanović:
“Iskustva su prilično traumatična: od svih frustracija na određenom fakultetu kojima su mladi ljudi, još uvek (no ne zadugo) željni znanja izloženi, retko se koja može meriti sa kobolom, podmuklo uvijenim u benigno “Uvod u informacione sisteme”. Pismeni ispit se radio na papiru i nisu se tolerisale nikakve ispravke, žvrljanja, premeštanja kooda i sl. Takođe se nisu tolerisala nikakva odstupanja (npr. optimizacije) od algoritma datog u knjizi. Ispit je pregledao asistent sa vrlo malo preživelih neurona (tekovina hektolitara alkohola) pred kojim je bilo kakva racionalna argumentacija imala manje smisla i od samog ispita.

Kobol je na početku dvadesetprvog veka, osim kao istorijska činjenica koja se rado prećutkuje, uvreda za inteligenciju bilo kog programera. Da sam u situaciji da biram između slabo plaćenog posla u rudnicima uranijuma na Kavkazu i odlično plaćenog portovanja knjigovodstvenih aplikacija sa Kobola, dobro bih se razmislio.

Postavlja se pitanje smisla postojanja (poslovanja?) firme koja do dan danas nije našla dovoljno novca da zameni Kobol aplikaciju nečim (bilo čim) drugim.”

Željko:
“Zaao mi je sto o Cobolu ima tako losih misljenja.
Zasto?
Ja se s njim susrecem kao radnom aplikacijskom okolinom od vremene GCos6 i 7 sistema na tima Honeywell masinama, nakon toga kao MiCroFocus Level II Cobol i na Unix platformama.
MOgu reci iz iskustva da mi na jednoj masini i486/166Mh 2xSCSI 18GB rad vec 8 godina 24/7 i nikad nije izgubljen ni jedan slog ni jedan podatak.
Problem je sto su kriticari pokusali s Cobolom raditi male stvari, koje je 100x lakse uraditi na necem manjem ili novijem ali veliko ALI
Resursi!!

Sorry Java, FLASH, alati 5 6 generecije…
za to ti treba server sa 8 Xeona da izracuna place ili da vodi neko skladiste i ducan…”

Sapko:
“Zaista pretjerane kritike na racun Cobola. U periodu 1987 – 1994 napisao sam mnogo aplikacija u Cobolu po Dos-om. Skoro se sve i danas vrte i “nazalost” prodaju, i rade izvrsno “od XT-a do XP-a” bez apsolutno ikakvih prepravki i naravno sve brze. Cak i u vecim firmama programi za knjigovodstvo, veleprodaju i maloprodaju, plate itd. vrte se mnogo brze od novih oslonjenih na neke baze.
Iako sam prestao da se aktivno bavim programiranjem sve cesce razmisljam da ponovo pocnem i ove aplikacije uradim sa nekim od novih Cobola sa svim njegovim prednostima.
Mozete predloziti neki ako imate iskustva.
Na kraju, cini mi se da je razlika medju novim “programskim jezicima” koji su namjenjeni za programiranje slicinih aplikacija sve manja, tako da nema razliga neki unapred kritikovati.”

Leave a Reply