Relax · Tehno - Nauka · Zanimljivosti

Čovek sa novim prstom

Naučnici u Americi ispituju moguće nove medicinske metode povodom slučaja od pre dve godine posle kojeg je jednom čoveku ponovo izrastao prethodno delimično odsečeni prst pošto je upotrebio eksperimentalni prašak.

Li Spivak je sebi slučajno odsekao pola prsta dok je sklapao model aviona.

G.Spivak kaže da je zatim stavio na prst prašak, napravljen od ekstrakta sušene svinjske bešike, i da mu je tokom četiri nedelje izrastao izgubljeni deo prsta zajedno sa noktom.

Naučnici još bez potpunog objašnjenja

Naučnici kažu da dok im i dalje nije potpuno jasan proces kojim se ovo dogodilo, ali da veruju da je prašak aktivirao prirodni proces zarastanja tako što je poslao signale ćelijama da same zacele oštećeno tkivo.

Kada je šezdesetdevtogodišnji Li Spivak iz Sinsinatija u američkoj saveznoj državi Ohajo nesrećnim slučajem odrezao vrh srednjeg prsta, koji nije mogao da pronađe kako bi bi eventualno bio zašiven u bolnici, pomirio se sa činjenicom da će je zauvek ostao bez djelića svog prsta.

 

 Dva dana kasnije, kada je ponovo trebalo da stavim prašak, već sam primetio da je tkivo na prstu počelo da se obnavlja. Proces se nastavljao dan za danom, sve dok prst na kraju nije izgledao kao nov

 

Li Spivak

Tada se, međutim, dogodilo nešto što ni u snu nije mogao da predvidi – naime, Liov brat Alan, specijalista regenerativne medicine, dao mu je prašak napravljen od svinjske bešike i rekao da ga pospe po rani.

Prašak iz laboratorije u Pitsburgu

Za nekoliko nedelja, kako što kaže sam Li Spivak, dogodilo se nešto što je izgledalo kao pravo pravcato medicinsko čudo – delić prsta koji je nedstajao, nešto više od jednog centimetra, ponovo je izrastao.

‘Rekao mi je da pospem prašak po ranu i preko svega stavim zavoj. Dva dana kasnije, kada je ponovo trebalo da stavim pračak, već sam primetio da je tkivo na prstu počelo da se obnavlja. Proces se nastavljao dan za danom, sve dok prst na kraju nije izgledao kao pre’, kaže Spivak.

Vilinski prašak o kojem je riječ potiče iz laboratorije univerziteta u Pitsburgu.

Naučnici, koji taj preparat nazivaju vanćelijskim matriksom, sa svinjske bešike istružu sloj ćelija, preostalo tkivo potom samelju u prah ili režu u vrlo tanke listiće, poput papira.

Više puta primenjen, posle slučaja Spivak

Tokom protekle četiri godine on je upotrebljen u liječenju nekolicine pacijenata, sa jednakim uspjehom kao u slučaju Lija Spivaka.

 

 Jedan od načina da se objasni delovanje matriksa koje istražujemo jeste da se kaže da smo mi izmenili balans signala. Neutralizovali smo veliki broj signala za formiranje ožiljka i ostavili one za konstruktivno remodeliranje, odnosno obnavljanje tkiva’

 

dr Stiven Badalak

Rezultati su, međutim, tek nedavno objavljeni.

Istraživanja na tom polju predvodi doktor Stiven Badalak koji za BBC objašnjava kako je moguće da ljudski organizam obnovi jedan svoj izgubljeni dio.

‘Naše telo dobija čitav niz signala. Neki od tih signala nalažu organizmu da na primer formira ožiljak, a drugi da mora da obnovi tkivo. Jedan od načina da se objasni delovanje matriksa koje istražujemo jeste da se kaže da smo mi izmenili balans signala. Neutralizovali smo veliki broj signala za formiranje ožiljka i ostavili one za konstruktivno remodeliranje, odnosno obnavljanje tkiva’, kaže dr Badalak.

Slede klinička ispitivanja

Matriks o kojem govori doktor Badalak uskoro će početi da se klinički ispituje.

 

 Verujem da je potpuno zamislivo da ćemo za desetak godina biti u stanju da obnovimo delove jetre

 

dr Stiven Baladak

‘Verujem da je potpuno zamislivo da ćemo za desetak godina biti u stanju da obnovimo delove jetre i to dovoljno velike da pacijentima neće biti neophodna transplantacija. Isto važi i za delove srca koji su oštećeni, na primer u srčanom udaru. Sumnjam, međutim, da ćemo biti u stanju da obezbedimo izrastanje potpuno novih ruku ili nogu, već samo jednog njihovog dela’.

U vojnoj bolnici u Teksasu leže teško ranjeni vojni veterani – bez ruku, nogu ili sa teškim opekotinama po tijelu.

Ovdje će ukoro početi kliničko ispitivanje na pacijentima kojima nedostaju dijelovi prstiju.

Očekivanja naučnika i pacijenata

Ljekari se nadaju da će matriks pomoći i vojnicima poput Roberta Henlajna da obnove bar dio kože uništene opekotinama.

‘To bi potpuno promenilo moj život. Posle nebrojenih operacija koje sam prošao jednostavno ne mogu da zamislim da ponovo idem u operacionu salu. Mislim da se više plašim bolnice nego ponovnog odlaska u Irak’, rekao je g.Henlajn na nagoveštaj nove terapije.

Ipak, vilinska prašina, tzv. vanćelijski matriks, i dalje nije u potpunosti ispitana.

Poput brojnih drugih medicinskih preparata i njeno delovanje mora da se proveri na dovoljno velikom broju pacijenata prije nego što bude puštena u široku upotrebu.

No, lekari i naravno pacijenti, se nadaju da će se pokazati da je riječ o izuzetno značajnom medicinskom otkriću.

One thought on “Čovek sa novim prstom

  1. hermin

    ovo je super sto sam ja cuo i procitao,postoji li koja mogucnost da se meni nadoknadi 2 santimetara srednjeg prsta koji sam prije nedelju dana izgubio na poslu

Leave a Reply