Tehno - Nauka

CPN tribina: Odiseja u svemiru

Novogodišnja tribina Centra za promociju nauke „Odiseja u svemiru“ biće održana u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra u sredu, 24. decembra, u 19 časova.
Poslednja ovogodišnja tribina posvećena je svemirskoj kulturi koja u našoj javnosti nije mnogo prisutna, ali interesuje, nadahnjuje i inspiriše brojne poklonike.
U jeku novih prodora u astronautici, lansiranja Oriona, misije Rozeta, kineskog kosmičkog programa i priča o odlasku prvih ljudi u bespovratnu misiju na Mars, o ovim više nego uzbudljivim temama govoriće zvezde dosadašnjih CPN tribina.
Svemir je ove godine bio značajna tema u svetskoj kulturi. Zato će se, nakon premijere filma „Interstelar“ Kristofera Nolana, koji je izazvao pažnju publike širom sveta i koji su kritičari poredili sa kultnom Kjubrikovom „Odisejom u svemiru 2001”, novogodišnja tribina baviti i filmom.
Svemir je, takođe, obeležio i nauku u 2014. godini. Zato će učesnici CPN tribine pričati o poslednjim dostignućima u istraživanju svemira, poput sletanja na kometu i osvrnuti se na nova pitanja koja su se nakon toga otvorila za čovečanstvo u brojnim naučnim oblastima.
CPN tribina „Odiseja u svemiru“
sreda, 24. decembar, 19 časova
Velika sala Studentskog kulturnog centra
Učesnici:
dr Milan Ćirković, Astronomska opservatorija Beograd
Nikola Božić, Istraživačka stanica Petnica
dr Oliver Tošković, Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju Filozofskog fakulteta, Beograd
dr Saša Marković, publicista specijalizovan za astronautiku, „Vreme“
Moderator:
Slobodan Bubnjević, urednik komunikacija CPN-a

Leave a Reply