lekovi-pilule
Tehno - Nauka

Da li poboljšavati ljude lekovima?

Centar za promociju nauke organizuje tribinu o jednoj od ključnih tema savremene bioetike na kojoj će se prvi put javno suočiti Džon Heris i Džulijan Savulesku, dva najveća mislioca naše epohe

 

Uporedo sa manifestacijom ”Maj mesec matematike”, Centar za promociju nauke u saradnji sa Centrom za bioetičke studije Instituta za filozofiju i društvenu teoriju Univerziteta u Beogradu organizuje tribinu o jednoj od najaktuelnih tema savremene bioetike.

lekovi-pilule

Tribina „Da li poboljšavati ljude lekovima“ održava se 15. maja, u sredu, sa početkom u 18 časova. Ulaz je slobodan. Tribina je organizovana u galerijskom prostoru Robne kuće Beograd, u Knez Mihailovoj 5, u Sali za predavanja Centralne matematičke izložbe.

 

Učesnici tribine su dva vodeća, međusobno suprotstavljena autoriteta u ovoj oblasti: Džon Heris i Džulijan Savulesku. Oni se prvi put susreću u Beogradu ovog maja. Svoje stavove će sučeliti na otvorenoj tribini koja se organizuje na margini stručne konferencije Poboljšanje: kognitivno, moralno i poboljšanje raspoloženja, koja se održava od 14. do 16. maja u Hotelu Park.

 

Da li smo na pragu epohe gde će se proces unapređenja i obrazovanja premestiti u telo ljudi? Čuveni britanski filozof i bioetičar, Džon Heris (1945) spada u autore koji smatraju da je kognitivno unapređenje ljudi „naša moralna dužnost“. Autori okupljeni oko ovakvog stava veruju da će kognitivno poboljšanje stvoriti pametniji, a samim tim i moralniji soj ljudi.

 

Sa druge strane, Džulijan Savulesku (1963) je rumunsko-australijski filozof i bioetičar koji smatra da povećanje saznajnih sposobnosti ne stvara nužno moralnije ljude. Pobornici ove škole veruju da su bioetička poboljšanja suviše opasna i da vode ka konačnom uništenju ljudske vrste.

Leave a Reply