Tehno - Nauka

DA LI SE NAUKA KRIJE I U FUDBALU?

U jeku Svetskog prvenstva u fudbalu, Centar za promociju nauke organizuje neobičnu naučnopopularnu tribinu „Nauka i fudbal“, u četvrtak, 26. juna, u 19 časova, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra

Svetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu približava se drugoj takmičarskoj fazi. Više od milijardu ljudi širom planete svakodnevno iščekuje da vidi kojih će 16 timova ući u završnicu takmičenja.

U međuvremenu, na drugom kraju sveta, u Beogradu, Centar za promociju nauke organizije tribinu „Nauka i fudbal“, u četvrtak, 26. juna, u 19 časova, u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra.

Ova CPN tribina obrađuje još jednu u seriji zanimljivih tema, a kako bi se fudbal osvetlio i sa naučne strane, okuplja fizičare, hemičare i eksperte za sport. Na tribini učestvuju dr Duško Latas, dr Nenad Vukmirović, dr Voin Petrović, kao i specijalni gost.

fudbal

Koliko uopšte nauke ima u fudbalu? Fizika većeg dela same igre je manje-više jednostavna. Igrači u mestu ili u pokretu predaju izvestan impuls lopti koja se, na terenu, različitom brzinom može odbiti u neograničen broj pravaca. Fudbalska lopta kreće se kao i svako drugo telo u gravitacionom polju, tako da njena putanja ima oblik parabole, uz korekcije koje nastaju zbog otpora vazduha.

Kao i skoro sve druge stvari iz svakodnevnog života, fudbal se takođe može posmatrati iz ugla nauke, koji može biti i zanimljiviji od same igre. O ovome, ali i brojnim drugim temama, razgovaraće se u četvrtak na CPN tribini.

CPN tribina „Nauka i fudbal“
Četvrtak, 26. jun, u 19 časova
Velika sala Studentskog kulturnog centra

Učesnici:
Dr Duško Latas, Fizički fakultet, Beograd
Dr Nenad Vukmirović, Institut za fiziku, Beograd
Dr Voin Petrović, Institut za nuklearne nauke Vinča
i specijalni gost

Moderator: Slobodan Bubnjević, CPN

Leave a Reply