matematika
Tehno - Nauka

Da Vinčijev kod povodom „Maja meseca matematike“

Povodom dolaska gosta manifestacije „Maj mesec matematike“, Alesandra Vecozija, jednog od najvećih poznavalaca dela Leonarda da Vinčija, u galeriji NAMA biće održana tribina o Leonardu u petak, 10. maja, u 18 časova

U okviru manifestacije „Maj mesec matematike“, koju organizuju CPN i Matematički institut SANU od 29. aprila do 29. maja, u Beograd stiže Alesandro Vecozi, професор на Универзитету у Фиренци и директор Музеа идеале Леонардо да Винчи, koji se сматра jедним од наjвећих експерата за дело Леонарда да Винчиjа.

matematika

U galeriji NAMA u staroj Robnoj kući Beograd u Knez Mihajlovoj ulici, u petak, 10. maja, u 18 časova, povodom dolaska Alesandra Vecozija održaće se tribina na kojoj će, pored osvrta na delo Leonarda da Vinčija, jedna od tema biti i u savremenoj literaturi i kinematografiji obrađena teorija o da Vinčijevom kodu. Moderator ove tribine biće Dobrivoje Lale Erić, urednik izložbi i izdavaštva Centra za promociju nauke.

Posebno место на naučnopopularnoj i едукативној изложби „Maj mesec matematike“ u Galeriji NAMA u staroj Robnoj kući Beograd заузимају Леонардови полиедри, геометријска тела конструисана по математичким скицама Леонарда да Винчија. Ova поставка реализована je уз подршку Италијанског института за културу, a Недељко Аџић, српски дизајнер који живи и ради у Италији, je, zахваљујући сарадњи са професором Вецозијем, направио око 40 полиедара према оригиналним нацртима из књиге O божанској пропорцији Leonarda da Vinčija.

„Monografska izložba, iako tematski određena, nudi mogućnost da se spoznaju različiti fundamentalni i simbolički aspekti metode i dela Leonarda da Vinčija kao spoja umetnosti i nauke, od matematike do dizajna“, kaže Alesandro Vecozi predstavljajući izložbu u galeriji NAMA.

Manifestacija „Maj mesec matematike“ traje od 29. aprila do 29. maja 2013.

Leave a Reply