Centar za promociju nauke
Tehno - Nauka

Dan nauke u Srbiji 2013

U sredu, 10. jula, u Srbiji se obeležava nacionalni Dan nauke, koji se odlukom Vlade, već treću godinu zaredom, proslavlja na rođendan Nikole Tesle

Dan nauke prvi put je obeležen 2011. godine, a zatim i 2012. godine, 10. jula, na dan kad se pre 157 godina rodio Nikola Tesla.

Na osnovu Odluke Vlade Republike Srbije („Sl. glasnik“, br.62/2010), Dan nauke u Srbiji se svake godine obeležava 10. jula.

cpn

Ova manifestacija se vezuje za rođendan slavnog srpsko-američkog pronalazača Nikole Tesle (1856–1943), koji je na taj dan rođen u Gospiću u Hrvatskoj, ali je posvećena proslavljanu nauke u Republici Srbiji.

Odluku o programu aktivnosti, u skladu sa Odlukom Vlade, donosi nadležno Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Mada je zvanični program aktivnosti izostajao, Centar za promociju nauke je bio jedna od prvih institucija koje su organizovale obeležavanje Dana nauke u Srbiji.

Prvu, 2011. godinu, Centar je posvetio upoznavanju javnosti sa mladim naučnicima iz Srbije, a sledeće 2012. organizovao je posete Astronomskoj opservatoriji i naučnu tribinu o aktuelnom otkriću Higsovog bozona.

Centar za promociju nauke povodom ovogodišnjeg Dana nauke otvara Dečji naučni kamp (DNK) u Viminacijumu, kod Požarevca, dok u Novom Sadu učestvuje u debati o novom brendiranju Srbije.

Leave a Reply