Tehno - Nauka

Dan rođenja Nikole Tesle proglašen za Dan nauke u Srbiji

Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da je Vlada donela odluku o tome da se dan rođenja naučnika Nikole Tesle, 10. jul, proglasi Danom nauke u Srbiji.

Ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić podsetio je na to da je usvajanje ovog predloga iniciralo resorno ministarstvo, i najavio da će predlog da se taj datum proglasi i Danom nauke u svetu biti prosleđen Ujedinjenim nacijama i Organizaciji UN za obrazovanje, nauku i kulturu (Unesko) koje odlučuju o tome.

Nikola Tesla

Srbija se mora afirmisati u 21. veku kao država koja prepoznaje značaj ekonomije znanja i kao zemlja koja će u naredne četiri godine uložiti približno 800 miliona evra u naučne i tehnološke projekte, istakao je Đelić.

On je podsetio i na to da je predsednik Srbije Boris Tadić tokom nedavne posete predsednika Hrvatske našoj zemlji predložio da dve zemlje zajednički rade na tome da 10. jul postane Dan nauke i u celom svetu.

Tesla, američki naučnik srpskog porekla, najviše je doprineo nauci i tehnološkom progresu sveta kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.

Po njemu je jedinica međunarodnog sistema jedinica dobila naziv – mera za magnetnu indukciju “tesla”.

On je konstruisao generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat pod različitim nazivima (Teslin transformator, transformator bez jezgra, Teslina zavojnica, ili Teslin kalem).

Tokom svoje karijere patentirao je približno 250 izuma u Americi i zemljama širom sveta.

Rođen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu, školovao se u Austriji i, kasnije, Austrougarskoj monarhiji, navodi se u saopštenju.

Leave a Reply