Tehno - Nauka

Danas je “Svetski dan nauke”

U ponedeljak, 10. novembra, u Srbiji se po četvrti put obeležava UNESKO Svetski dan nauke za mir i razvoj. Centar za promociju nauke pripremio je zanimljiv naučnopopularni program tim povodom

 

Svake godine se 10. novembra obeležava Svetski dan nauke za mir i razvoj. UNESKO je ustanovio Svetski dan nauke nakon što je predložen na Svetskoj naučnoj konferenciji u Budimpešti 1999. godine.

CPN

Ovaj datum je prvi put obeležen 10. novembra 2002. godine. Odlukom UNESKO, nauka se ne proslavlja samo jedan dan u godini, već je nauci, miru i razvoju posvećena cela sedmica, sa ciljem da se skrene pažnja na potrebu za novom vezom između nauke i društva.

 

U Srbiji je Svetski dan nauke prvi put proslavljen 2011. godine, na inicijativu Centra za promociju nauke. Od tada se održava svake godine. U ponedeljak, 10. novembra 2014, Centar za promociju nauke organizuje bogat naučnopopularni program u Naučnom klubu CPN-a (Knez Mihailova 5).

 

Tako će publika biti u prilici da čuje odgovor na pitanje „Da li je bilo Velikog praska?“ na predavanju Nikole Božića u 19 časova. Pre toga, u 14 časova, u Naučnom klubu se organizuje program „Popodne sa robotom“ koji vodi robotičar Jovica Taševski. U prepodnevnim časovima za najmlađe se otvara Dečji naučni klub, a Kosta Jovanović će objasniti kako se prave, kreću i kako rade lego-roboti

 

Đaci će tokom Dečjeg naučnog kluba imati priliku da učestvuju i u takozvanim Makers-Lab radionicama.Makers-Lab je novi edukativni koncept, koji CPN primenjuje u Inovacionoj laboratoriji u Naučnom klubu. Stotine đaka beogradskih škola je prethodnih mesec dana prošlo kroz Inovacionu laboratoriju, a ovaj oblik učenja će biti predstavljen najširoj publici u drugoj polovini novembra.

 

Svetski dan nauke

Naučni klub CPN-a

Knez Mihajlova 5

 

I Dečji naučni klub (DNK)

 

10.00               Ja, lego-robot – Kosta Jovanović, ETF, Univerzitet u Beogradu

12.00               Makers-Lab radionice za najmlađe u Inovacionoj laboratoriji 

 

 

II Popodne s robotom

 

14.00               Kako je razvijan i kako radi robot Marko?

Jovica Taševski, Fakultet tehničkih nauka u Novom Sadu

 

 

III Filmski program

 

17.00               „Naučno obrazovanje“

TEDx predavanja

 

 

IV Tribinsko-predavački program

 

19.00               Da li je bilo Velikog praska?

Nikola Božić, Istraživačka stanica Petnica

Leave a Reply