Tehno - Nauka

“Dane budućnosti” posetilo 150.000 ljudi

Interdisciplinarnom tribinom „Koliko smo daleko od veštačkog čoveka?“, u ponedeljak, 15. oktobra, u 19 časova, zatvara se naučnopopularna manifestacija „Dani budućnosti: Robotika“, koja je tokom tri nedelje predstavila 25 robota, 50 predavanja, 45 filmova, tri tribine, kao i na desetine domaćih i stranih robotičara

Tokom manifestacije „Dani budućnosti: Robotika“ više od 150.000 ljudi obišlo je Veliku izložbu robota u Galeriji Robne kuće „Beograd“, u Knez Mihailovoj ulici 5, koju su organizovali Centar za promociju nauke i Elektrotehnički fakultet. Izložba, koja je trajala od 24. septembra do 15. oktobra, privukla je izuzetno veliku pažnju domaće javnosti i građana.

Najveće interesovanje, kako medija tako i posetilaca, izazvao je robot ASIMO, čije je nastupe u Zadužbini „Ilije M. Kolarca“ videlo više od 10.000 uzbuđenih gledalaca, uglavnom školske dece. Pored ovog robota, u Beogradu je gostovao i evropski robot ECCE, kao i 25 drugih robota, koji su bili izloženi pred beogradskom publikom u Galeriji Robne kuće „Beograd“. Uz robote, u Beogradu su tokom „Dana budućnosti“ boravili i drugi ugledni gosti, kao što su profesor Hiroši Išiguro iz Japana, profesor Oven Holand iz Velike Britanije i profesor Rolf Fajfer iz Švajcarske.

U okviru manifestacije organizovano je 50 popularnih predavanja, oko 45 filmskih projekcija i tri tribine na kojima su učestvovali poznati robotičari, naučnici, promoteri nauke, ali i javne ličnosti.

Poslednju u nizu tribina, kojom se zatvara manifestacija „Dani budućnosti: Robotika“, pod nazivom „Koliko smo daleko od veštačkog čoveka“, Centar za promociju nauke i Elektrotehnički fakultet organizuju u ponedeljak, 15. oktobra, u 19 časova, u Galeriji Robne kuće „Beograd“, u Knez Mihailovoj ulici 5.

Moderator ove interdisciplinarne tribine biće Slobodan Bubnjević iz CPN-a, a sagovornici će pokušati da odgovore na pitanja o mogućnostima veštačke inteligencije i robotike, o genetici i evoluciji, kao i o sveukupnom razvoju nauke i tehnologije u budućnosti.

Tribina

„Koliko smo daleko od veštačkog čoveka?“

Ponedeljak, 15. oktobar, 19. časova

Učesnici

1. Prof. dr Veljko Potkonjak, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu

2. Dr Biljana Stojković, Biološki fakultet Univerziteta u Beogradu

3. Mr Trivo Inđić, predsednik Komisije Republike Srbije za UNESKO

4. Prof. dr Srđan Stanković, profesor emeritus, Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu

Leave a Reply