Tehno - Nauka

Đelić otvorio izložbu Istraživačke stanice Petnica “Korak u nauku”

Potpredsednik Vlade za evropske integracije i ministar za nauku i tehnološki razvoj Božidar Đelić otvorio je danas u Galeriji muzeja nauke i tehnike izložbu Istraživačke stanice Petnica „Korak u nauku“.

Đelić je tom prilikom istakao da je na izložbi predstavljeno 70 projekata polaznika te istraživačke stanice, i naglasio da je to najveća izložba u Evropi takvog tipa, koja potvrđuje da je naučni rad u Srbiji u skladu sa međunarodnim standardima.

On je podsetio na to da su mnogi naučnici koji sada rade u nekim od evropskih zemalja prošli kroz programe Petnice, i ocenio da je mobilnost mladih i talentovanih ljudi od velikog značaja.

Đelić je precizirao da je Ministarstvo za nauku i tehnološki razvoj prošle godine izdvojilo 13 miliona dinara za tu istraživačku stanicu, i najavio da će isto toliko sredstava biti izdvojeno i ove godine, uz mogućnost da taj iznos bude i veći.

Potpredsednik Vlade je ukazao na to resorno ministarstvo neće dozvoliti da rad Petnice u 2010. godini bude ugrožen, i podsetio na to da je ove nedelje potvrđen finansijski sporazum sa Evropskom investicionom bankom (EIB) u iznosu od 200 miliona evra.

Prema njegovim rečima, od tih sredstava šest miliona evra biće namenjeno za Petnicu, odnosno za održavanje infrastrukture u narednih 18 do 24 meseci.

On je naglasio da je od sredstava EIB-a do 2012. godine planirano i otvaranje centra za popularizaciju nauke u Srbiji, i dodao da će Petnica u tom centru imati svoju ispostavu.

Đelić je ocenio da su ekonomija znanja i naučni podmladak od strateškog značaja za našu zemlju.

Predsednik Saveta Petnice Marko Anđelković je naveo da je na izložbi predstavljeno 70 radova 103 mlada autora – polaznika programa Petnice u 2009. godini, koji su i pohađali kurseve i seminare te istraživačke stanice.

Anđelković je istakao da ti projekti obuhvataju oblasti društvenih, prirodnih i tehničkih nauka, i najavio da će za deset dana u Petnici početi novi seminari i kursevi za 2010. godinu.

Leave a Reply